POZNATE BROJKE
Zašto raste uvoz u vrijeme dozrijevanja domaćih lubenica?
Manager BiH 09 srpnja, 2024

Glasine o prekomjernom uvozu lubenica koji guši domaću proizvodnju dobile su i službenu potvrdu i službenu mjeru. 

 

Turska, Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Grčka samo su neke od zemalja iz kojih uvozimo ovu omiljenu prirodnu ljetnu slasticu. prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) u prvih šest mjeseci ove godine uvezeno je više od 11.000 tona lubenica vrijednih 7,1 milijun KM.

 

Prosječna cijena uvezene lubenice je 0,65 KM po kilogramu

Zbog konkurencije iz uvoza, cijena kilograma lubenice iz Semberije je pala na 0,5 KM rekao je za Nezavisne novine Darko Ilić, predsjednik Udruženja povrtlara Republike Srpske.

"Velika je ponuda lubenice iz uvoza. Kako smo informirani, cijena lubenice u Albaniji je oko 17 ili 18 centi, tako da ovdje dolazi veoma jeftino, što je problem svake godine, pa i ove, i to nam blokira prodaju lubenice, a čak i dinje", kaže Ilić.

Prema njegovim riječima, cijena je veoma niska, a količine koje pristižu na pijace se gomilaju jer je tržište ograničeno.

A na bh. tržištu cijena lubenice bi, barem prema riječima Mladena Lazića, uzgajivača lubenica i dinja iz Semberije, i narednih dana dodatno mogla padati.

"Trenutno je u BiH uvezeno 100 šlepera lubenice i dinje koji nisu istovareni i očekujemo u narednih par dana, čim izađe sunce, kako će lubenica pasti na 30 feninga", kaže Lazić za Nezavisne novine, dodajući kako je situacija jako teška jer svoje proizvode mogu prodavati tijekom nekoliko mjeseci godišnje, a domaće tržište upravo tada zatrpa roba iz uvoza.

Na brže sazrijevanje lubenice, a naročito dinje u Semberiji, kako ističe on, utjecalo je i izrazito toplo vrijeme koje bilo tokom proteklih dana, ali i proljeća. I dok je toplo vrijeme uticalo na sazrijevanje, uvoz dinje iz inostranstva uticao je na cijenu.

"Dinja je bila do prije deset dana 1,5 KM po kilogramu. S obzirom kako su nastupile velike vrućine, to je obezvrijeđeno i dinja je pala na 30 feninga. Kutija dinja od 25 kilograma je od pet do 7,5 KM", objašnjava on.

U odnosu na isto lanjsko razdoblje, u BiH je tijekom šest mjeseci ove godine uvezeno 117.456 kilograma dinje manje, dok je uvoz lubenice bio veći za 2.170.770 kilograma.


Manager.ba

 

Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!