Tomislavgrad

Tomislavgrad bi mogao dobivati 3 milijuna KM više za Buško jezero

Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić nada se kako će Dom naroda Federacije BiH uskoro usvojiti Prijedlog izmjena Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata u Federaciji BiH.

 

Predloženim zakonskim izmjenama profitirat će općine koje na svom području imaju hidroakumulacijske energetske objekte, poput Livna i Tomislavgrada.

U slučaju Tomislavgrada, po riječima općinskog načelnika Ivana Buntića, općinski proračun mogao bi dobiti dodatna tri milijuna maraka.

Hrvatski

Vlada HBŽ-a dala suglasnost za izgradnju solarnog parka

Vlada Hercegbosanske županije na jučerašnjoj je sjednici razmatrala Nacrt Zakona o porezu na promet nekretnina Hercegbosanske županije, te utvrdila Prijedlog Zakona s izmjenama koji će biti upućen u Skupštinu Hercegbosanske županije na daljnje postupanje.

 

Vlada je dala i suglasnost na Program „Potpore – sredstva za zaštitu okoliša” iz namjenskih sredstava Naknada za zaštitu okoliša.

Hrvatski

Gradi se solarni park Zvizdan vrijedan 20 mil. EUR u Tomislavgradu: Realizacija dva velika energetska projekta u Tomislavgradu do kraja 2023.

Isti investitor radi na dva nova projekta: vjetropark Tušnica ukupne instalirane snage 72,6 megavata (vrijednost projekta oko 100 mil EUR) i solarni park Zvizdan s 23 megavata instalirane snage (vrijednost projekta je oko 20 mil EUR).

 

Vjetropark Jelovača, vjetropark Tušnica i solarni park Zvizdan biće u skorijoj budućnosti dio osnovnog stupa energetskog sustava Federacije BiH, ocijenio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić prilikom obilaska vjetropark Jelovača kod Tomislavgrada.

Hrvatski

U Tomislavgradu se gradi pogon za proizvodnju liftova

Metus u BiH trenutno zapošljava 34 djelatnika, a po završetku izgradnje novog proizvodnog pogona slijedit će otvaranje novih radnih mjesta. Dugoročni plan je da broj zaposlenih u BiH bude između 80 i 100.

 

U gospodarskoj zoni Vučilov brig pored Tomislavgrada u četvrtak je položen kamen temeljac za izgradnju proizvodnog pogona Metus BiH, najveće hrvatske tvrtke u segmentu dizala, specijalizirane za ugradnju, projektiranje, modernizaciju i proizvodnju dizala.

Hrvatski

VIDEO Tomislavgrad: Prijatelji pokrenuli mini siranu

Dvojica prijatelja dnevno sa svojih farmi proizvedu oko 2000 litara mlijeka, a svoje proizvode trenutno distribuiraju na području Hercegovine.

 

Branimir Vučemil i Berislav Šoljić vlasnici su mini sirane u Tomislavgradu.

Dvojica prijatelja dnevno sa svojih farmi proizvedu oko 2000 litara mlijeka, a svoje proizvode trenutno distribuiraju na području Hercegovine.

Projekt se za sada pokazao kao uspješan, a vlasnici već imaju planove za daljnji razvoj.

Hrvatski

Bh. poduzetnik radnika nagradio novim automobilom

Lokalni portali prenijeli su da je riječ o radnici koja u kompaniji radi već 18 godina.

 

Zdenko Baković, poduzetnik iz Tomislavgrada i vlasnik kompanije Kamensko d.o.o., nagradio je tijekom proteklih praznika računovotkinju ove kompanije novim automobilom.

Sam Baković potvrdio je to za BiznisInfo no nije želio davati nikakav komentar.

– Tako je, ali nema se tu što komentirati. Nisam ni imao namjeru da ta informacija izađe u javnost – kazao nam je Baković.

Hrvatski

Tomislavgrad prodaje 25 parcela putem licitacije - Zemljište namijenjeno za izgradnju stambenih, poslovnih, proizvodnih i energetskih objekata

Predmet Javnog oglasa je prodaja neizgrađenog ostalog građevnog zemljišta u vlasništvu i posjedu Općine Tomislavgrad radi izgradnje stambenih, poslovnih, proizvodnih, gospodarskih i energetskih objekata.

 

Načelnik općine Tomislavgrad putem Službe za geodetske poslove, imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina općine Tomislavgrad, objavljuje Javni oglas o prodaji neizgrađenog ostalog građevnog zemljišta u vlasništvu i posjedu Općine Tomislavgrad putem javnog nadmetanja – licitacije.

Kako se navodi u pozivu prodaje se 25 parcela.

Hrvatski

OPG KOVAČEVIĆ: Kvalitetnim proizvodom pronašli smo svoje mjesto na tržištu

Duvanjski kraj uvijek je bio poznat po poljoprivredi. Iako se sve manje ljudi odlučuje za ovu djelatnost, ipak se pronađu pojedinci koji svu svoju volju, energiju i slobodno vrijeme ulože baš u neku od poljoprivrednih grana. Primjer navedenoga je bračni par Kovačević koji je u Letki prije nekoliko godina odlučio podići nasad aronije.

Hrvatski

Turci će na Kamešnicu uložiti 1,6 milijardi eura

Na sjeveroistočnoj strani Kamešnice, kod prijevoja Široka Draga, koji je na samom graničnom prostoru općina Livno i Tomislavgrad, počeli su istražni radovi za planiranu izgradnju reverzibilne hidroelektrane velike snage i vjetroelektrane.

Istražni radovi i kompletna priprema ovih projekata financiraju se turskim kapitalom. Još krajem listopada prošle godine u Livnu je potpisan ugovor o partnerstvu za izgradnju vjetroelektrane (VE) “Široka Draga” i početku istražnih radova za planiranu izgradnju reverzibilne hidroelektrane (RHE) “Široka Draga” na području Kamešnice.

Hrvatski