PROJEKTI
U planu gradnja vjetroparka Baljci kod Tomislavgrada - Firma TOMKUP podnijela zahtjev za procjenu utjecaja na okolinu
manager.ba/ba.ekapija.ba BiH 20 prosinca, 2021

Područje obuhvata vjetroparka (VP) Baljci se nalazi na lokaciji u sjevernom dijelu općine Tomislavgrad, 8 km sjeverno od grada Tomislavgrad, a zapadno od mjesta Šuica.

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma stavilo je na javni uvid Zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš za izgradnju vjetroparka Baljci ukupne instalirane snage 51,2 MW, a investitor je firma TOMKUP iz Tomislavgrada.

Područje obuhvata vjetroparka (VP) Baljci se nalazi na lokaciji u sjevernom dijelu općine Tomislavgrad, 8 km sjeverno od grada Tomislavgrad, a zapadno od mjesta Šuica.

Lokacija obuhvaća uzvišenja Mašeti (1.026 m), Kičilj (1.345 m), Okič (1.204 m) uz prosječnu visinu lokacije od oko 1.100 m.

Lokacija vjetroparka je bez utjecaja sjena obližnjih planina i s blagim nagibima terena pogodnim za montažu vjetroturbina i izgrađenim lokalnim i makadamskim prilaznim cestama za terenska vozila i lake kamione. Lokacija nije ni pod jednim režimom zaštite (prirodne ili kulturno–historijske baštine), te nije namijenjena razvoju neke druge djelatnosti.

Okolno zemljište je neobradivo. Ukupan prostor budućeg vjetroparka je uglavnom neobrasla golet–kamenjar, bez visoke vegetacije zbog snažnog utjecaja bure. Unutar područja planiranog zahvata nema izgrađenih objekata.

Projekt obuhvata izgradnju sljedećih komponenti vjetroparka:

- 16 vjetroturbina kapaciteta od po 3,2 MW
- Upravna zgrada vjetroparka Baljci
- Trafostanica vjetroparka Baljci s kontrolnom sobom i prostorom za smještaj transformatora
- Pristupni putevi

Federalno ministarstvo okoliša i turizma poziva zainteresiranu javnost da se uključi u postupak, a kompletna dokumentacija može se pogledati u prostorijama tog ministarstva.

Za više detalja pogledajte OVDJE.

Povezani članci

1

2

Tagovi: