Sanski Most

KINA I POSUŠJE: Investicija od 2,3 milijarde KM se smiješi Sanskom Mostu

Kineska kompanija “China Energy Engineering Corporation Limited International Company” i poduzeće “Lager” iz Posušja poslali su općinskim vlastima u Sanskom Mostu pismo namjere kojim iskazuju interes za izgradnju termoelektrane na području ove općine.

Navodi se kako je riječ o potencijalnoj investiciji od 2,3 milijarde maraka te da bi to bila najveća investicija u energetski sektor na području cijele jugoistočne Europe, pišu Nezavisne novine. 

Hrvatski

Radnici iz Hrustova doveli višemilijunsku investiciju u Sanski Most

Da bosanskohercegovačka dijaspora pored direktnih ulaganja djeluje i kao značajan faktor pri privlačenju stranih investicija u našu zemlju, potvrđuje i priča o ulaganju kompanije “HIK” u Sanskom Mostu.

Ejub Topić, direktor ove kompanije u BiH, naglašava da je inicijativa potekla od naših ljudi sa područja Mjesne zajednice Hrustovo, radnika u kompaniji “HIK” u Oberzentu.

Hrvatski

Njemačka firma u lipnju u Sanskom Mostu otvara pogon za proizvodnju elektro ormara

U lipnju kompanija HIK – SM službeno otvara pogon u Sanskom Mostu u kojem će se proizvoditi kablovski setovi i elektro ormari za svjetsko tržište.

Kako je ranije pisano radi se o njemačkoj investiciji vrijednoj oko šest milijuna maraka.  

U firmi je već zaposlen određen broj radnika, a veliki broj njih je u Njemačkoj prošao tromjesečnu edukaciju.

Kako je ranije planirano do kraja 2020. godine zaposlenje će dobiti  još 50 radnika od čega su 2/3 žene, te će broj biti zaokružen na 100 uposlenih.

Hrvatski

Donio znanje iz Švicarske i zaposlio mlade ljude

Sanski Most je u posljednje tri godine postao prepoznatljiv po nekoliko kompanija koje su pokrenute zahvaljujući inicijativi dijaspore. Jedna od takvih investicija, pokrenuta zahvaljujući prenosu znanja, iskustva i poslovnih veza iz Švicarske, jeste ona kompanije “CNC Lab”.

Kompanija je fokusirana na strojnu obradu metala, prevashodno za pojedinačnu, ali i maloserijsku i serijsku proizvodnju na CNC strojevima.

Hrvatski

Vratio se u Sanski Most kako bi radio i zapošljavao

Nakon boravka u Švicarskoj gdje je stekao iskustvo u realnom sektoru, od prvog dana povratka Hikmet Kurbegović  okrenuo se investiranju i stvaranju novih radnih mjesta u rodnom gradu, Sanskom Mostu.

– Vratio sam se u rodni Sanski Most. Tu smo udarili temelje firmi ECK, danas imamo zgradu s više od 1.000 kvadrata i skladišni prostor veličine 2.000 kvadrata.

Uspjeli smo zaposliti 70 radnika, te sam shvatio da je vrijeme za širenje i nove investicije.

Hrvatski

Potpisana saradnja za podršku investitorima iz dijaspore

Predstavnik Biznis centra bh. dijaspore (DBC) Armin Alijagić posjetio je Sanski Most, gdje se sastao s načelnikom Općine Sanski Most Farisom Hasanbegovićem, te je tom prilikom potpisan Memorandum o saradnji.

Time se Općina Sanski Most pridružila mreži jedinica lokalne samouprave koje uspješno sarađuju sa DBC-om, a u okviru sastanka su otvorene teme o mogućem doprinosu i povezivanju u budućnosti.

Hrvatski