kupovina

Gruenov transfer - metoda koju IKEA koristi da bismo što više kupovali

Evo kojim se lukavim metodama ovaj trgovački lanac iz Švedske koristi kako bi cijelo iskustvo kupnje bilo uspješno – i za vas i za njih.

 

Ako vam se ikada dogodilo da ste otišli u Ikeu ”samo da vidite što ima” i na kraju ste izišli s paketom čaša, umjetnom biljkom i nekim od slatkiša, ‘Gruenov transfer’ kod vas je upalio. ‘Gruenov transfer’ psihološka je teorija koja tumači utjecaj lokacije i razmještaja namještaja prema navikama kupca.

Hrvatski

Zašto H&M, Zara i drugi žele da potrošite više novca nego što želite

U spontanom shoppingu, primijetite da već postoji novi asortiman u H&M, Zari i društvu? Ako mislite da ti različiti modni lanci samo žele da vam učine uslugu i da vas upoznaju sa modom, onda griješite.

Istina je da je jedina namjera ove strategije da vas ubijede da kupite više. 

Hrvatski

Kupiti stan u FBiH nije isto što i kupiti stan u BiH

Većini stanovnika BiH dvije su glavne financijske brige u životu pronaći posao i riješiti stambeno pitanje.

S obzirom na to da bez posla nema ni stana, razumljivo je kako se na tu kupnju odlučuju zaposleni mladi ljudi.

Ali tu dolazi do problema jer cijena stanova na slobodnom tržištu BiH mnogo je veća nego što prosječna plaća može pokriti.

 

Različiti zakoni

 

Hrvatski

Porezne olakšice za mlade pri kupovini stana

Skupština Kantona Sarajevo na posljednjoj sjednici usvojila je Zakon o porezu na promet nekretnina i porezu na nasljeđe i poklone.

Za prvi stan, kupac starosti do 38 godina, neće morati da plati porez na 30 kvadrata stana. Ukoliko četvoročlana porodica kupuje stan od 80 kvadrata, na ime jednog supružnika bit će oslobođena poreza na 30 kvadrata, na ime drugog supružnika, i dvoje djece još po 15 kvadrata. U tom slučaju, ovoj porodici će ostati da plati porez na 5 kvadrata stana.

Hrvatski

Trgovci manipuliraju potrošačima uz pomoć glazbe

Postoji li veza između glasnoće glazbe koju čujete, te vrste i količine hrane koju za to vrijeme kupite u trgovini ili naručite u restoranu?

Postoji, itekako, utvrđeno je u jednoj pilot-studiji. Dva eksperimenta provedena na terenu i pet laboratorijskih istraživanja koja su se bavila pitanjem hoće li jakost zvuka, odnosno glasnoća pjesama koje se puštaju u dućanima i restoranima utjecati na zdravstvenu vrijednost našeg prehrambenog izbora, piše Slobodna Dalmacija.

Hrvatski

Niki se vraća osnivaču: Lauda otkupio bankrotiranu aviokompaniju

Iznenađujući zaokret dogodio se u borbi za budućnost nesolventne niskocjenovne austrijske aviokompanije Niki: originalni osnivač Niki Lauda je novi kupac, vidljivo je iz informacija likvidatora društva. 

"U transparentnom procesu nadmetanja, LaudaMotion GmbH se pojavio kao najbolji ponuđač", navodi se u priopćenju likvidatora. 

"Odbor austrijskih kreditora jednoglasno je podržao ponudu LaudaMotion GmbH", dodaje se. 

Hrvatski