banke

Građani u bankama drže 23,18 milijardi KM

I pored niskih kamata na štednju, ukupni depoziti u Bosni i Hercegovini u kolovozu ove godine iznosili su 23,18 milijardi KM, što je za devet posto više nego u istom mjesecu prošle godine i 6,5 posto više u odnosu na prosinac 2018. godine, objavile su Nezavisne novine.

Prema podacima Centralne banke BiH, od ukupnih depozita 12,8 milijardi KM ili 55 posto čini štednja stanovništva, dok se 54,9 posto ukupnih depozita na računima nalazi u domaćoj valuti.

Hrvatski

Banke godišnje uzimaju milijune: Znate li što vam sve naplaćuju?

Mjesečno vođenje računa u bankama, plaća se dvije marke. Na ovaj način za 40 godina radnog staža svaki radnik plati banci oko 960 maraka samo za ovu uslugu i tako ostane bez jedne prosječne plaće u Bosni i Hercegovini.

Banke svojim klijentima svakodnevno za usluge naplate velike sume novca, a da to građani, pa i privrednici nisu ni svjesni.

Hrvatski

Banke na istoku Europe postaju “tvornice novca”

Banke u srednjoj i istočnoj Europi postaju “tvornice novca”, ako je suditi po analizi austrijske Raiffeisen Bank International (RBI).

Kako stoji u izvještaju o profitabilnosti bankarskog sektora u srednjoj i istočnoj Europi, Raiffeisenovi analitičari previđaju gotovo rekordnu profitabilnost bankarskog sektora u toj regiji, uz dvoznamenkast povrat na kapital u srednjoj, jugoistočnoj i istočnoj Europi.

Hrvatski

Brčko ima 40 milijuna KM viška koje će oročiti u banci

Direkcija za financije Brčko Distrikta raspisala je javni poziv kojim traži banke u kojima će oročiti 40 milijuna maraka na period od 13 mjeseci.

Kako se navodi, riječ je o oročavanju „slobodnih novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 40.000.000 KM, podijeljenih u 8 lotova (ugovora)“.

Iznosi pojedinačnih ugovora kreću se od 3 do 7 milijuna maraka.

Radi se o „raspoloživim sredstvima s jedinstvenog računa Trezora Brčko Distrkta BiH“.               

Pravo sudjelovanja imaju sve banke u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski

Građani BiH u bankama štede ukupno 11,83 milijarde KM

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) svim građanima i komercijalnim bankama čestita 31. listopad – Svjetski dan štednje, koji stanovništvo BiH i ove godine obilježava s najvećim do sada zabilježenim iznosom štednih uloga.

Tako građani BiH u bankama štede ukupno 11,83 milijarde KM.

Prema podacima CBBiH, na kraju rujna 2018. godine ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH iznosili su 11,83 milijardi KM, što je najveći zabilježeni nivo.

Hrvatski

Digitalni klonovi u bankama

Digitalni klonovi ljudi više nisu samo dio holivudskih scenarija, već i inovativna strategija u poslovnom svijetu da se ulaže u projekte za klonirarnje zaposlenih.

Ovi „avatari“ imaju funkciju „prijateljski nastrojenih pomogača“ u komunikaciji s korisnicima, a promotivna priopćenja ističu da će uvijek biti ljubazni i na raspolaganju, jer neće koristiti ni odmor ni bolovanje.

Hrvatski

Evo koliko su banke lani zaradile u FBiH

Banke u Federaciji BiH prošle godine su ostvarile rekordnu dobit u iznosu od 240 miliona KM. To je za 39% ili 67 miliona KM više u odnosu na kraj 2016. godine (nakon poreza), i predstavlja najbolji ostvareni rezultat do sada, piše BiznisInfo. 

Treba istaknuti da je druga po visini dobit ostvarena godinu ranije (173 miliona KM), a zatim slijedi dobit ostvarena u 2015. godini (117 miliona KM).

Hrvatski

Štednja raste i uz nikad niže kamate

Depoziti u bankama u RS rastu usprkos velikom padu kamatnih stopa na štednju, što znači i manju zaradu od položenog novca.

U Agenciji za bankarstvo RS kazali su da su na kraju prošle godine depoziti bankarskog sektora iznosili 5,4 milijarde maraka i veći su za 369,9 miliona ili sedam odsto u odnosu na 2016. godinu. Uprkos tome, rashodi bankarskog sektora na kraju 2017. godine na osnovu kamata na depozite smanjeni su za 12,6 miliona ili 17 odsto na 63,3 miliona KM u odnosu na kraj 2016. godine.

Hrvatski