banke

BiH dobila prvu banku sa zaradom preko 100 milijuna KM

Bankarski sektor u BiH u cjelini raste posljednjih godina, i većina banaka bilježi rast dobiti, pa ne čudi ni što je premašen prag pojedinačne zarade od 100 milijuna KM.

 

Bosna i Hercegovina dobila je prvu banku s godišnjom čistom zaradom od preko 100 milijuna KM, piše BiznisInfo.

Riječ je o UniCredit bank Mostar koja je u 2019. godini ostvarila neto dobit od 101 milijun maraka.

To je porast u odnosu na 97 milijuna iz prethodne godine.

Hrvatski

Milijunska dobit banaka u FBiH: Pogledajte koja banka je najviše profitirala

Ukupna neto aktiva na nivou bankarskog sektora u FBiH s 30.09.2019. godine iznosi 23,7 milijardi KM i za 1,6 milijardi KM ili 7,5% je veća u odnosu na 31.12.2018. godine.

 

Prema podacima Agencije za bankarstvo FBiH na nivou bankarskog sektora u Federaciji BiH, a na osnovu izvještaja banaka s 30. rujnom/septembrom 2019. godine, iskazan je pozitivan financijski rezultat u iznosu od 250,9 milijuna KM. Navedena dobit je veća za 4,3 milijuna KM ili 1,7 posto u odnosu na isti period 2018. godine.

Hrvatski

Građani u bankama drže 23,18 milijardi KM

I pored niskih kamata na štednju, ukupni depoziti u Bosni i Hercegovini u kolovozu ove godine iznosili su 23,18 milijardi KM, što je za devet posto više nego u istom mjesecu prošle godine i 6,5 posto više u odnosu na prosinac 2018. godine, objavile su Nezavisne novine.

Prema podacima Centralne banke BiH, od ukupnih depozita 12,8 milijardi KM ili 55 posto čini štednja stanovništva, dok se 54,9 posto ukupnih depozita na računima nalazi u domaćoj valuti.

Hrvatski

Banke godišnje uzimaju milijune: Znate li što vam sve naplaćuju?

Mjesečno vođenje računa u bankama, plaća se dvije marke. Na ovaj način za 40 godina radnog staža svaki radnik plati banci oko 960 maraka samo za ovu uslugu i tako ostane bez jedne prosječne plaće u Bosni i Hercegovini.

Banke svojim klijentima svakodnevno za usluge naplate velike sume novca, a da to građani, pa i privrednici nisu ni svjesni.

Hrvatski

Banke na istoku Europe postaju “tvornice novca”

Banke u srednjoj i istočnoj Europi postaju “tvornice novca”, ako je suditi po analizi austrijske Raiffeisen Bank International (RBI).

Kako stoji u izvještaju o profitabilnosti bankarskog sektora u srednjoj i istočnoj Europi, Raiffeisenovi analitičari previđaju gotovo rekordnu profitabilnost bankarskog sektora u toj regiji, uz dvoznamenkast povrat na kapital u srednjoj, jugoistočnoj i istočnoj Europi.

Hrvatski

Brčko ima 40 milijuna KM viška koje će oročiti u banci

Direkcija za financije Brčko Distrikta raspisala je javni poziv kojim traži banke u kojima će oročiti 40 milijuna maraka na period od 13 mjeseci.

Kako se navodi, riječ je o oročavanju „slobodnih novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 40.000.000 KM, podijeljenih u 8 lotova (ugovora)“.

Iznosi pojedinačnih ugovora kreću se od 3 do 7 milijuna maraka.

Radi se o „raspoloživim sredstvima s jedinstvenog računa Trezora Brčko Distrkta BiH“.               

Pravo sudjelovanja imaju sve banke u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski

Građani BiH u bankama štede ukupno 11,83 milijarde KM

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) svim građanima i komercijalnim bankama čestita 31. listopad – Svjetski dan štednje, koji stanovništvo BiH i ove godine obilježava s najvećim do sada zabilježenim iznosom štednih uloga.

Tako građani BiH u bankama štede ukupno 11,83 milijarde KM.

Prema podacima CBBiH, na kraju rujna 2018. godine ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH iznosili su 11,83 milijardi KM, što je najveći zabilježeni nivo.

Hrvatski

Digitalni klonovi u bankama

Digitalni klonovi ljudi više nisu samo dio holivudskih scenarija, već i inovativna strategija u poslovnom svijetu da se ulaže u projekte za klonirarnje zaposlenih.

Ovi „avatari“ imaju funkciju „prijateljski nastrojenih pomogača“ u komunikaciji s korisnicima, a promotivna priopćenja ističu da će uvijek biti ljubazni i na raspolaganju, jer neće koristiti ni odmor ni bolovanje.

Hrvatski