Banja Luka

Grad Banjaluka subvencioniše zapošljavanje sa milion maraka

Grad Banjaluka objavio je 13. juna 2018. godine javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava za zapošljavanja za 2018. godinu, a za šta je na raspolaganju ukupno 1.020.000 KM. Rok za podnošenje prijava je 13. juli ove godine.

Novac je namijenjen za unapređenje poslovanja privrednih društava i samostalnih preduzetnika sa područja grada, za samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim, trgovinskim i uslužnim djelatnostima i po prvi put za osposobljavanje srednjih stručnih škola za obavljanje učeničke prakse.

Hrvatski

U Banja Luci ove godine registrirano 275 novih preduzetnika

Odjeljenje za privredu u banjalučkoj Gradskoj upravi je od 1. januara do 31. maja izdalo 275 odobrenja za rad samostalnih preduzetnika, od kojih najviše 85 u ugostiteljstvu, dok je prestanak rada utvrđen za 210 samostalnih preduzetnika.

U istom periodu prošle godine izdato je 284 odobrenja za rad samostalnih preduzetnika, dok je prestanak obavljanja djelatnosti utvrđen za 191 samostalnog preduzetnika.

Hrvatski

Od danas predstavljanje emisije obveznica na međunarodnom tržištu

Ministarstvo finansija organizovati će od danas do petka, 15. juna, prezentacije prve emisije obveznica Republike Srpske svim potencijalnim investitorima na međunarodnom finansijskom tržištu zainteresovanim za kupovinu hartija od vrijednosti u ukupnom iznosu 200 milijuna eura.

Prezentacije ekonomskih pokazatelja i prateće dokumentacije, uz emisiju obveznica koja je planirana 21. juna na Bečkoj berzi, bit će organizovane u Beču, Cirihu, Ženevi, Frankfurtu, Luksemburgu i Londonu.

Hrvatski

Lukavac Cement podržao događaj „Dani arhitekture Banja Luka 2018“

Lukavac Cement kao vodeći proizvođač cementa u BiH podržao je jedan od najvećih bh. događaja u oblasti arhitekture i urbanizma „Dane arhitekture Banjaluka 2018“ koji su održani po četvrti put. Od 4. do 10. juna, pored predavanja međunarodnih i domaćih arhitekata i drugih stručnjaka, diskusija, radionica, okruglih stolova, izložbi, predstavljeni su proizvodi i dostignuća u tehnologiji proizvodnje građevinske industrije. Razgovaralo se i promišljalo o aktuelnoj situaciji na području arhitekture, gradnje i primjeni građevinskih materijala. 

Hrvatski

Predstavljen ConnectED club s ciljem povezivanja studenata i poslodavaca

Danas je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci predstavljen ConnectED club, kao završni događaj kampanje pod nazivom ConnectED-Challenge your knowledge koju realizuju studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci zajedno sa studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli u okviru projekta E4U koji finansira Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH.

Hrvatski

Fakulteti iz BiH rade na stvaranju uticaja na smanjenje jaza između tržišta rada i obrazovanja

 „ConnectED-Challenge your knowledge“ je kampanja koju je osmislila grupa studenata sa Ekonomskog fakulteta Banja Luka i Pravnog fakulteta Tuzla, okupljenih u pink tim, a u okviru projekta E4U, koji finansira Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH (EUSR). Cilj kampanje „ConnectED“ je stvaranje uticaja na smanjenje jaza između tržišta rada i obrazovanja. Ideja će omogućiti poslodavcu da studenta, odnosno potencijalnog radnika, oblikuje prema svojim potrebama i da kroz njihov rad i razmišljanje odabere profil studenta koji mu je potreban.

Hrvatski

Preduzeća zaradila 141 milion KM

Usprkos padu dobiti najprofitabilnije kompanije “Telekoma RS”, preduzeća sa Banjalučke berze su u prošloj godini ostvarila veću dobit nego 2016. godine.

Naime, ta dobit iznosi 141,1 milion maraka, što je za 3,3 miliona maraka više nego 2016. godine, pokazuje nedavno objavljeni zbirni nerevidirani finansijski izvještaj za privredna društva.

Prema ovom izvještaju, 40 odsto od ukupne zarade pripada “Telekomu Srpske”, koji je godinu završio s nešto preko 60 miliona maraka dobiti, deset miliona manje nego 2016. godine.

Hrvatski

Mtel kupuje još jednu bh. kompaniju

Kompanija Mtel iz Banjaluke namjerava kupiti firmu Telrad net iz Bijeljine, i o tome je već obavijestila Konkurencijsko vijeće BiH.   

Kompanija Telrad je jedna od vodećih telekomunikacionih kompanija u BiH u oblasti izrade pristupnih telekomunikacionih mreža, javne fiksne telefonije, VoIP i IP telefonije, kablovske televizije kao i kablovskog interneta. Kompanija je osnovana 1990. kao privatno preduzeće, kasnije društvo sa ograničenom odgovornošću i od tada posluje kako na prostorima BiH tako i šire.

Hrvatski

Prva BIL konferencija u BiH počinje danas

BIL, Banjaluka, 2018. održati će se dans15. maja u velikoj sali hotela „Jelena“ u Banjaluci i okupit će regionalne i inostrane stručnjake iz oblasti talent menadžmenta i HR-a. Najnovije trendove u vođenju talenata s učesnicima će podijeliti Abdelkarim Benabdallah, dr. Ranko Rajović, Lidija Miljković, Dušan Basalo, Peđa Jovanović i Stanka Vučetić.

Na BIL, Banjaluka, 2018. imati ćete priliku čuti vrsne stručnjake iz oblasti coaching-a, HR-a i talent menadžmenta.

Hrvatski

U Banjoj Luci pušten u rad terminal za punjenje električnih automobila

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić pustio je u rad terminal za punjenje električnih vozila na lokaciji parkinga za prigradske autobuse na Malti.

Drugi terminal nalazi se na Paskolinoj ciglani.

Radojičić je rekao da su ovo prvi punjači za električna vozila koji su instalirani na javnim površinama u BiH i da je ova aktivnost urađena u partnerstvu sa kompanijom “Malbašić”.

Hrvatski