PROJEKTI
Radovi iduće godine: Republika Srpska dobiva prvi znanstvenotehnološki park
manager.ba/akta.ba BiH 30 studenog, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Zahvaljujući zajedničkim ulaganjima Ministarstva za znanstvenotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informatičko društvo RS i Univerziteta u Banjaluci, Republika Srpska će dobiti prvi znanstvenotehnološki park.

 

Park će biti izgrađen u Kampusu Univerziteta, a tehničku pomoć u izradi odgovarajućih idejnih i tehničkih studija izvodljivosti za odabranu lokaciju pružio je Razvojni program Ujedinjenih nacija.

Ministarstvo za znanstvenotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informatičko društvo u ime Vlade Republike Srpske ušlo je u pregovore za grant za izradu glavnog projekta, a nakon završetka ovog posla, sljedeće godine bi trebalo da započnu radovi.

Park će biti izgrađen u Kampusu Univerziteta, a tehničku pomoć u izradi odgovarajućih idejnih i tehničkih studija izvodljivosti za odabranu lokaciju pružio je Razvojni program Ujedinjenih nacija. Ministarstvo za znanstvenotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informatičko društvo u ime Vlade Republike Srpske ušlo je u pregovore za grant za izradu glavnog projekta, a nakon završetka ovog posla, sljedeće godine bi trebalo da započnu radovi.

"Opredijelili smo se da idemo u izgradnju takvog parka u Banjaluci kako bismo došli do novih kapaciteta, u okviru kojih bismo stvarali novi inovativni eko-sistem. To mora da bude mjesto gdje će se okupljati znanstvenotehnološki zajednica, privreda i potencijal koji se krije u našim mladim ljudima, a koji će se ispoljiti kroz ideje",  kazao je ministar Srđan Rajčević u “Forward talks” emisiji.

Budući objekt Naučno-tehnološkog parka sastojat će se od suterena, prizemlja i tri kata, ukupne površine oko 7.500 metara kvadratnih. Ovaj prostor osigurat će uvjete za pružanje podrške i stručnih usluga start-up timovima/kompanijama i odjeljenjima za istraživanje i razvoj stranih firmi.

Zamišljeno je da svaki sprat u budućem objektu bude cjelina u okviru koje su planirani prostori koji se funkcionalno uklapaju prema sadržaju i ciljnim grupama, a istovremeno osiguravaju njegovo optimalno korištenje.

  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
Povezani članci

1

2

Tagovi: