akvizicije

Ovo su najveće akvizicije u BiH

Ukupna vrijednost “spajanja i preuzimanja“ (eng. merger and acquisition – M&A) kompanija u Bosni i Hercegovini u 2018. iznosila je 404,6 milijuna eura, piše BiznisInfo na osnovu izvješća međunarodnih kompanija CMS i EMIS.  

Riječ je o relevantnom izvješću koji prati akvizicije u 15 država Jugoistočne Europe. 

Kada je riječ o BiH, ukupno je zabilježeno 26 velikih akvizicija, najviše u sektorima “Telekomi i IT” i “Nekretnine i građevinarstvo” – po 6.

Hrvatski

Ćorluka investira oko 11,5 milijuna KM u hotel

Hercegovački poduzetnik i vlasnik tvornice higijenskih proizvoda Violeta Petar Ćorluka, kupuje hotel Hrvatska u Baškoj Vodi, odlučila je u četvrtak Vlada RH.

Ponuda njegove tvrtke Marea Alta iz Makarske vrijedna 46,13 milijuna kuna (oko 11,5 milijuna KM) izabrana je u konkurenciji koju su činili slatinska tvrtka Maros nekretnine i zagrebački Adria Coast turizam.

Hrvatski

Kako se grupacija širila i koje firme danas kontrolira

AS grupacija iz Tešnja u proteklih 20-ak godina prošla je put od lokalne firme do jedne od najvećih grupacija u BiH i regionu.

Njihova posljednja akvizicija je preuzimanje većinskog udjela u Solani Tuzla prije nekoliko dana.

Ovo je samo nastavak puta koji traje već dugi niz godina a obilježen je velikim akvizicijama, odnosno preuzimanjem poznatih bh. kompanija.

Hrvatski

PayPal ima tri milijarde dolara za shopping

Servis za digitalna plaćanja ne isključuje velike akvizicije ako se uklapaju u poslovanje.

Američki servis za internetsko plaćanje PayPal Holdings u potrazi je za daljnjim akvizicijama nakon nedavnog preuzimanja švedske financijsko-tehnološke tvrtke iZettle za 2,2 milijarde dolara, najvećeg u njegovoj povijesti.

“Imamo zdravu bilancu i spremni smo je upotrijebiti kako bismo kupili još tvrtki”, izjavio je predsjednik i izvršni direktor Dan Schulman u intervjuu za njemački poslovni dnevnik HandelsBlatt.

Hrvatski

Bingo kupio firmu za 12,5 milijuna KM, ide u novi sektor poslovanja

Kompanija Bingo iz Tuzle kupila je firmu Ingram Srebrenik ranije ovaj tjedan na Sarajevskoj burzi. 

Podsjetimo, na Sarajevskoj burzi je u ponedjeljak prijavljena trgovina većinskim paketom dionica u kompaniji Ingram Srebrenik za oko 12,5 milijuna KM. No, nije rečeno tko je kupac.

Kupac je platio 12.539.758 KM za 67,45 posto vlasništva. Vlasnici Ingrama prije toga bili su nekoliko investicijskih fondova.

Hrvatski

Sony preuzima izdavačku kuću EMI za 2,3 milijarde dolara

Kompanija Sony saopćila je da je postigla dogovor o kupovini većinskog udjela u izdavačkoj kući EMI za 2,3 milijarde dolara u namjeri da obogati svoju glazbenu ponudu.

Ovim sporazumom Sony će indirektno posjedovati oko 90 posto te kompanije i njenih dva milijuna pjesama od umjetnika poput grupe Queen, Cerola Kinga, Alicije Keys i Pharrell Williamsa.

Sony je saopćio da je zadovoljan sporazumom, koji još treba da dobije potvrdu, prenio je BBC.

Hrvatski