biznis plan

Kako napisati Poslovni plan? Za sebe i investitore!

Većina potencijalnih investitora (Banke, Fondovi, Privatni investitori i sl.) želi vidjeti poslovni plan takozvani „Business Plan“ kao prvi korak u odlučivanju o tome hoće li ulagati ili ne, piše biznis portal poslovne.com.

 

Međutim, većina literature, o tome kako napisati poslovni plan, ne naglašava da postoje različite vrste davatelja financiranja, a koji promatraju na poslovne planove iz različitih perspektiva:

Undefined

Savjeti za uspješan poslovni plan

Poslovni plan je pismeni prikaz budućnosti vašeg preduzeća, dokument koji govori o tome šta namjeravate da uradite i kako to planirate da postignete.

Poslovni planovi su zapravo strategija. Počinjete danas, sa određenim resursima i sposobnostima.Želite da dođete do određenog cilja, u konkretnoj tački u budućnosti (obično za tri do pet godina) kada će vaše preduzeće imati različit skup resursa i sposobnosti, kao i veću profitabilnost i povećanu imovinu.

Hrvatski

Ovo su 3 elementa uspješnog biznis plana

Imate proizvod, platformu ili posao koji ste spremni da pokrenete? To može biti uzbudljiva prilika, bilo da se radi o vašoj kompaniji ili kompaniji u kojoj ste zaposleni.

Najvažnija stvar, bez koje ne možete ništa da započnete, jeste dobar biznis plan.

Pred vama je nekoliko smjernica koje će vam pomoći u izradi biznis plana.

1. Pokušajte da ga formulišete što kraće

Hrvatski