KAKO DO MORA?
Tri doline i tri stotine mjesta vrijednih posjeta
Manager 29 lipnja, 2024

Mostar i okolica imaju toliko zanimljivih mjesta za posjetiti i osjetiti da vam i nekoliko dana, a ne nekoliko sati, neće biti dovoljno. Za neke vjerojatno već znate, a za neke... 

 

Putovanje do mora i tako iščekivanog odmora ne mora biti samo naporna vožnja i ne mora biti prolazno. I ne treba. Putovanje do mora Hercegovinom pruža beskrajne mogućnosti učiniti ga ugodnim, zabavnim, poučnim... putovanjem koje se pamti. 

 

KAKO DO MORA?


Grad iz kojega, kojim i kojemu se putuje

Neka je mjesta stvorila povijest, a neka povijest stvaraju

Jablanica Neretvu prepušta Mostaru na Aleksin Hanu, mjestu gdje visoki most na magistralnoj cesti automobile vodi na lijevu stranu rijeke, a lokomotive i vagone ostavlja na desnoj. 

Nedaleko, već u Grabovici, one koji nisu objedovali čekaju slasni zalogaju jaretine s ražnja, a one avanturističkoga duha, predah na fantastičnoj plaži ušča rijeke Dive grabovice u Grabovičko jezero.


Pod liticama Čvrsnice i Čabulje

Samo desetak minuta vožnje od Grabovice, kanjon Neretve iznenada se otvara prema zapadu, prema Drežnici, čudu prirode skrivenom pod skutima visokih litica Čvrsnice i Čabulje.

 

Kako dalje?
Tu, uz most prema Drežnici, oni s terenskim vozilima mogu se odlučiti za nastavak puta preko Raške Gore podno Čabulje ili čak prići cijelu dolinu Drežanke i stići do Rakitna i Posušja. Imotski je odmah tu, iza brijega.

Sama dolina Drežanke posebna je priča. Za vrijeme velikih kiša u njoj se javlja najviši slap u Bosni i Hercegovini Veliki Movran. Od vrha do dna, ušća u Neretvu (Salakovačko jezero), rijeka pruža bezbroj malih skrovitih kutaka uz netaknutu bistru vodu kojom se napaja s okolnog gorja.

U naseljenim mjestima, posebno onim bližim Neretvi, nalazi se nekoliko restorana i kupališta. Eto prilike za nezaboravan predah tek pet minuta od magistralne ceste. I ljubitelji povijesti imaju se gdje zadržati. Na samom ulazu u dolinu je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, u stijeni uklesan natpis vojvode Mastana Bubanjića.

Uz samu magistralnu cestu, dalje prema jugu, nekoliko je ribogojilišta u kojima možete uzeti ribu za nastavak puta ili odmor. 

Zemljopisci kažu kako se Mostar i okolica pružaju kroz tri doline uz Neretvu. Najsjevernija je Bijelo Polje. Magistralnom cestom M17 prolazite kroz sve tri.


Prva od tri...


Kada iz tunela Salakovac obzor zabljesne, prvo što ugledate zapadni su vrhovi Veleži. Mitske hercegovačke planine, iste one koju gledate kada god podignete pogled iz Mostara, iz Širokog Brijega, iz Brotnja, s Dubrava ponad Čapljine i Stoca, Iz Nevesinje, iz... A pod Veleži, imate što i jesti i piti i gledati i uživati, imate bezbroj razloga potrošiti vrijeme baš tu.

Kroz cijelo Bijelo Polje uz cestu ćete naći male štandove s trenutnom ponudom slasnog hercegovačkog voća. Bijelo polje nadaleko je znano po svojim trešnjama, kajsijama, breskvama, smokvama, grožđu, pa i šipcima (naru) u listopadu. U njemu se, Mostarci se kunu, prave najbolje pite. U Željuši. U Željuši je i jedan od najvećih vinograda na ovim prostorima.

U mjestu Potoci, srcu Bijelog Polja, prilika je za razmišljanje kako dalje? 

Od Bijelog polja možete se odvojiti od magistralne ceste i krenuti ka obližnjem Rujištu, prijevoju na 1.050 m n/v između Prenja i Veleži. Mjesto je to na koje Mostarci "izlaze" uhvatiti hladnijega zraka za ljetnjih vrućina, i naravno, ponoviti znanje o hercegovačkoj kuhinji. Do Rujišta vodi reginalna asfaltna cesta, a oni opremnijih vozila, mogu nastaviti makadamom prema Nevesinju i Istočnoj Hercegovini i "iznenaditi Dubrovnik ili Boku s druge strane" i još bolje, vidjeti "onu stranu Veleži", neopisiv prizor visokih litica koje izviru iz guste šume. 


Drugu znaju svi ili...

U Vrapćićima Bijelo Polje Neretvu predaje drugoj dolini. Onoj u kojoj raste Mostar.

Mnogi će reći kako je sramota ne posjetiti Stari Most, a Mostarci kažu kako je sramota ne posjetiti i ostatak grada. Mostar je grad prebogate povijesti, slikovita mješavina kultura, sve uređenije turističko središte i mjesto, sada već znanih, glazbenih i sportskih događanja.

Ako već niste namjerili posjetiti događaje jednog od glazbenih ili kulturnih festivala, niste namjerili prenoćiti u srcu Hercegovine, nemojte propustiti predahnuti u bar jednom od bezbrojnih mjesta za predah u Gradu. 

 

Jedan od mnogobrojnih festivala u Mostaru

Ovisno od vremena kada stižete u Mostar, birajte i mjesto za predah. Od jutra do večeri poželjno je izbjegavati okolicu Staroga Mosta. Vrijeme je to okupacije "jednodnevnih" turista koje turističke agencije autobusima dovoze iz Sarajeva, Splita, Dubrovnika, Herceg Novog. Prostor Staroga grada u to je vrijeme prenapučen, a zbog nedostatka hlada i neugodan za boravak, a kamoli uživanje. 

Vrijeme dnevne špice bolje je provesti u drugim dijelovima grada, po parkovima, u restoranima ili kafićima uokolo Rondoa, trgovati u opremljenim tržnim centrima ili jednostavno prošetati mnogim osjenjenim ulicama. Uz hladovinu, nešto zanimljivo brzo ćete naći.

Asfaltnom cestom možete se izdvojiti i do parka Fortica. Sve posjećenijeg vidikovca sa zip lineom i skywalkom s fantastičnim pogledom na grad. I ne samo to, mjestom na kojemu uvijek puše povjetarac, pa i za vrijeme nesnosnih mostarskih vrućina. 

 

Vidikovac Fortica

Iz samoga Grada polazi i via ferrata Podružje. Nevjerojatna atrakcija dubokog kanjona skrivena kamenim kulisama okolnih brda. 

Srce grada, Stari Grad i Stari most posjetite ili rano ujuto ili navečer. Tada je, bez prevelike gužve i po hladovini, svaki put iznova, fantastično iskustvo.

Mostar je turistički zreo grad. I infrastrukturom i ponudom. Oni koji odmor traže u gastronomiji, imaju što birati. Od vrhunskih restorana s hercegovačkom kuhinjom (od ćevapčića do japraka), mnoštva picerija, restorana s talijanskom kuhinjom i naravno onih klasičnih restorana srednjoeuropskog štiha. Konkurencija je sve jača pa je neprekidna kvaliteta jedini jamac trajanja restorana. Od kvalitete jela do ponude vrhunskih hercegovačkih vina. 

 
Treća najveća

Treću mostarsku dolinu zemljopisci zovu Bišće polje. U njemu su Blagaj, grad Hercega Stjepana povrh, a vrelo Bune i Tekija, ispod njega. Bezbroj prirodnih, povijesnih i gastronomskih zanimljivosti na samo par četvornih kilometara. 

Rezervirajte vremena za duži predah jer Blagaj je u svijetu znano turističko odredište. Sadržaja je puno, restorana također. Još ako se odlučite popeti do utvrde Hercega Stjepana i pogledati Hercegovinu s mjesta s kojega ju je osnivač najviše gledao... 

Avanturisti u Blagaju također su na svome. U njemu su uređena penjališta i via ferrata. 

U Bišću Polju izviru i kroz njega teku i Buna i Bunica. Prvo se spajaju jedna s drugom na poznatom izletištu, a potom se predaju Neretvi na spektakularnim Bunskim kanalima. 

Izvor Bunice nije razvikan kao onaj Bune, ali svejedno mnogima oduzima dah. Iz očne duplje litica, iz bezdana na ovozemaljski svijet dolazi cijela rijeka. Put do izvora Bunice nije magistralni i nije dobro označen, stoga ga preporučamo samo u navigaciji i orijentaciji iskusnijim putnicima.

 

Kako dalje?
Od Bišća polja možete put k moru nastaviti jednom od četiri magistralne ceste. Jednom prema Nevesinju, drugom prema Stocu i Neumu, trećom prema Čapljini i Opuzenu ili četvrtom prema Čitluku i Ljubuškome.     

 
B.Š. | Manager.ba     

O Autoru
Manager
Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!