ARHITEKTURA I DIZAJN
Napravite sami spektakularnu sfernu baštu u kući
manager.ba/kucastil.rs Lifestyle 19 lipnja, 2020
Izvor fotografije:
kucastil.rs

Visok gotovo tri metra, Growroom je kružni paviljon sastavljen od drvenih ploča, koji vam omogućava da uzgajate cvijeće, povrće ili začinsko i ljekovito bilje. Pogledajte kako možete sami napraviti ovu atraktivnu vertikalnu baštu za svoj dom.

 

Kako bi vratili prirodu u grad i potakli ljude da proizvode sami svoju hranu, studio Space10 je u suradnji sa kompanijom IKEA dizajnirao i podijelio uputstvo za izradu drvenog paviljona, a sam dizajn osmišljen je tako da bude što lakši i jednostavniji za sklapanje.

 

Foto: Alona Vibe

 

Dizajn za gradsku sredinu

Lokalna proizvodnja hrane ima brojne pozitivne utjecaje kako na životnu sredinu, tako i na kvalitetu naše ishrane, međutim, tradicionalne bašte zauzimaju previše prostora, a svaki metar dostupnog prostora je dragocen u urbanim sredinama.

Zato je Growroom dizajniran kao vertikalna bašta, koja zauzima malu površinu zahvaljujući dimenzijama od 2,8 x 2,5 metara. Paviljon omogućuje da se povežemo s prirodom najpre njegujući biljke, a zatim i ubirući mirisne i ukusne plodove rada.

 

Foto: Alona Vibe

Jednostavna izrada

Cijeli paviljon izrađuje se od samo jednog materijala – drveta, a da biste ga napravili bit će vam potrebno 16 šperploča.

Zatim vam slijedi posjeta radionici koja poseduje CNC mašinu (za kompjutersku 3D obradu drveta) kako biste izrezali ploče i dobili potrebne elemente koji izgledaju ovako:

 

 

Sve fajlove koji su potrebni za CNC mašinu kao i detaljna uputstva za izradu možete preuzeti na OVOM LINKU, a mi vam na sljedećim fotografijama otkrivamo kratak pogled na proces izrade paviljona.

 

 

 

O Autoru
manager.ba/kucastil.rs