DIGITALNI MARKETING
Kako se odvažiti na kupovinu preko Interneta?
Gordan Zovko Digitalni marketing 01 ožujka, 2016

Stara je izreka "Jedino je sigurno da ništa nije sigurno". Tako je na Internetu. Pa ako želite znati da li su me prevarili, moj odgovor je - da. Zato ovo iskustvo želim podijeliti s vama. Ovaj blog je namijenjen svima vama koji niste nikada ni pokušali nešto kupiti na Internetu jer vas je strah prevare.

Pa evo vam nekoliko savjeta: 

1. Otvorite Visa tekući račun na kojem ćete raditi samo internet kupovinu

Otvorite tekući račun u banci (Visa) i neka vam on bude samo za internet plaćanje. Dakle, ako nešto želite kupiti, prebacite novac s nekog drugog računa na taj i nemojte držati više od par stotina KM. Isprobao sam nekoliko banaka i najbolju opciju ima Intesa SanPaolo. Razlog je jednostavan. Na svaku promjenu računa dobijate SMS poruku u realnom vremenu od banke, te informaciju koliko je skinuto novca i koliko je ostalo na računu.

Sve druge banke nude isto opciju SMS-a, ali na vaš zahtjev. Znači, morate ukucati šifru i poslati zahtjev za pregled računa. Opcije ostalih banaka za Internet kupovinu nisu dobre iz sigurnosnih razloga, jer vi nećete biti obaviješteni o krađi novca s kartice dok ne odete na vaš račun, a račun ne pregledavate svaki dan, pogotovo ako nemate česte transakcije.

Meni se dogodilo da su mi “opuhali” račun (cca 500 KM) u doslovno pet sekundi, i da sam imao ne znam koliko, sve bi nestalo u par sekundi. (Banke vam nadoknađuju sredstva do 1.000 KM, ako se dokaže zlouporaba, preko tog iznosa postoji posebna procedura). Odmah sam dobio SMS poruku o transakciji za koju nisam imao pojma, pozvao banku i javio da zaustave transakciju jer nemam ništa s tim plaćanjem. Novac mi je vraćen za par dana.

E sada, da nisam imao nikakve obavijesti u realnom vremenu, vjerojatno bih na račun otišao za par dana provjeriti stanje, a do tada tko zna gdje bi novac i kako završio.

2. Registrirajte se na PayPal (www.paypal.com)

Korištenje PayPala u kupovini je jako sigurno. Nije mi se desila nikakva neugodnost. Prijavite se na Paypal i ostavite svoje osobne podatke i podatke vaše tekuće kartice. Ustvari, PayPal je posrednik u kupovini, zato je siguran. Kada ostavite broj kartice PayPal će s vašeg računa skinuti 1 $. Na svom izvješću koji dobivate naći ćete nalog za plaćanje od 1 $ i četiri znamenke broja računa. To je ustvari šifra koju trebate ukucati u PayPal kako bi potvrdili da ste vi vlasnik kartice. Postoje jasne upute kako aktivirati račun.

3. Kupujte na provjerenim stranicama

Provjerene stranice su Amazon, eBay…i mnoge druge. Ovako izgledaju neke ozbiljne stranice za kupovinu preko interneta www.bellroy.com, www.mvmtwatches.comwww.ekupi.ba ...

Ako želite kupovati na nekim nepoznatim stranicama, evo nekoliko savjeta na što trebate obratiti pažnju:

  • je li stranica profesionalno urađena
  • provjerite imaju li adresu i telefone
  • postoji li neki chat, stupite u kontakt s njima i pitajte ih nešto što vas zanima…
  • pogledajte nudi li se naplata preko PayPala, jer to je najsigurnije
  • pogledajte imaju li stranicu na društvenim mrežama
  • odgovaraju li svojim kupcima i imaju li njihove komentare, provjerite kako komuniciraju sa svojim fanovima
  • za početak naručite nešto najjeftinije i jednostavno ih isprobajte

Na kraju vam mogu reći samo jedno, prije ili kasnije morat ćete se odvažiti na kupovinu preko interneta, jer to više nije samo fora, nego je to danas postala potreba. Većina firmi će okrenuti prodaju preko interneta, jer to značajno smanjuje troškove poslovanja.

Za početak naručite nešto jeftino i pratite transakciju. Ponavljam još jednom, ostavite prave podatke i pustite priču da vas netko prati i da tamo negdje imaju informacije o vama. Dakle opustite se i krenite.

Evo npr. za početak na ebayu naručite neki privjesak za ključeve, www.ebay.com.

Unesite podatke i uživajte u kupovini na internetu. 

www.gordanzovko.com

Gordan Zovko

Autor opis: 
Vlasnik je Agencije Connect koja se bavi grafičkim i web dizajnom te internet oglašavanjem. Vizualnim komunikacijama se počeo baviti prije dvadesetak godina. Svoje iskustvo pretočio je u knjigu "Kako poslovati na internetu".
Slika autora: 
O Autoru
Gordan Zovko
Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!