Ekologija od ponedjeljka
Dvije stotine škola sudjeluje u projektu Zelena revolucija
manager.ba/zeos eko sistem Ekologija 28 veljače, 2022
Izvor fotografije:
ZEOS Eko sistem

Veliki ekološki nacionalni projekt „Zelena revolucija“ je pokrenut od strane društva ZEOS eko-sistem d.o.o., ovlaštenog operatera za upravljanje električnim i elektronskim otpadom.

 

U periodu od 01. veljače/februara do 31. svibnja/maja 2022. godine, osnovne škole širom Federacije Bosne i Hercegovine će zajedno raditi na području zaštite životne sredine osiguravajući čistu budućnost bez e-otpada za sve generacije naše države.

Cilj projekta je: Izgraditi zdrave navike odlaganja kod školske populacije kroz edukaciju i praktične primjere odlaganja e-otpada u školama.

Specifični ciljevi projekta su

  • Upoznati stanovništvo sa e-otpadom, kao kategorijom otpada
  • Uključiti akademsku zajednicu, djecu i roditelje u proces zaštite životne sredine
  • Informirati 100.000 učenika iz 200 škola
  • Spriječiti zagađenje kroz sakupljenu količinu od 200.000 kg e-otpada
  • Uspostaviti praksu odlaganja, edukacije i predaje e-otpada kroz besplatnu ZEOS-ovu uslugu u školama

 

Natjecanje i nagrade za najbolje

Škole će kroz razrede izvršiti adekvatnu edukaciju u skladu sa dostavljenim prezentacijama i materijalima, te organizirati jednu radionicu, a nakon toga nastupa natječarska aktivnost u sakupljanju e-otpada. Za tri najbolje rangirane škole u sakupljenoj količini e-otpada, biti će osigurane nagrade u vidu nabavke potrebne IT opreme (pametna tablaprojektor i IT oprema za učionicu informatike, tastature, miševi, podloge). Pored navedenog, u odnosu na sakupljenu količinu e-otpada, svim školama će biti donirane potrebne sadnice za uređenje školskog dvorišta ili općinskog parka.

Za pravilno odlaganje e-otpada škole dobivaju kante, a sama količina može da se prikupi od strane učenika, lokalne zajednice (građana), ali i firmi koje žele svoj e-otpad pravilno predati na ime neke od škola učesnica.  Pravna lica popunjavaju nalog ovdje, u napomenu navode ime škole i općinu za koju doniraju svoj e-otpad. Usluga preuzimanja je besplatna. Takmičenje traje do 04.05.2022. godine, kada će biti vršeno i preuzimanje e-otpada.

Pozivamo stanovništvo na odgovornost i učešće u zaštiti životne sredine, da svoj električni i elektronski otpad pravilno odlože u kantu u lokalnoj školi.

Dodatne informacije se mogu dobiti putem telefona +387 33 628 606 ili putem e-maila [email protected].

Spisak prijavljenih škola nalazi se ovdje: Spisak škola

Tagovi:
O Autoru
manager.ba/zeos eko sistem
Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
Savjeti