EKOLOŠKA OPASNOST
Tone plutajućeg smeća ugrožavaju ribnjake na jezeru Salakovac
Manager.ba/bljesak.info BiH 12 studenog, 2019

Ovo je slika i prilika katastrofe za neka ribogojilišta koja su jedan od rijetkih primjera u našoj zemlji da mogu proizvoditi i izvoziti u EU. Gdje je ovom bezobrazluku kraj, nitko od nadležnih institucija se nije oglasio po ovom pitanju.

 

Sedam ribnjaka na jezeru Salakovac kod Mostara zaslužni je za polovicu proizvodnje ribe u našoj državi.

Ove jeseni, kao i svake posljednjih dvadesetak godina, njihov rad je ugrožen tonama smeća koje pluta Neretvom.

"Gdje su silna ministarstava, agencija i milijuni maraka koje se uzimaju po raznim osnovama za zbrinjavanje ovakvih incidenata. Taj novac se ne troši izgleda gdje bi trebao, dok nas svake godine iznova pogađa ova pošast", ističu vlasnici ribnjaka za Klix.ba.

Napominju da se postavlja pitanje čija su jezera, tko njima gospodari i tko je odgovoran za ovakvo stanje.

"Zašto svi problemi ostaju na površini i nitko nije kriv. Rade li nam ovo Marsovci te zašto svi oni na javnim jaslama plaću primaju, gdje je odgovornost?! Netko mora odgovarati za nenamjensko trošenje novca", pitaju se uzgajivači ribe nezadovoljni zbog stotina tisuća maraka koje godišnje plaćaju u razne javne fondove, a najčešće bivaju potpuno zaboravljeni u problematičnim i incidentnim situacijama kao što je ova.

Pojašnjavaju kako nakupine smeća na brojne načine ugrožavaju rad ribnjaka. Veći komadi znaju nagnječiti kaveze, probijaju mreže, cijepaju je, pa riba bježi. Manje komadiće riba zna zamijeniti za hranu, jede je i masovnu ugiba. Samo jednom ribaru smeće koje dolazi preko Hidroelektrane Grabovica jedne godine uništilo je 46 tona ribe. Među tonama smeća pronađen je sanduk pun granata.

"Nitko, a posebno Hidroelektrane na Neretvi ne bi smjeli propuštati smeće nizvodno. Brane imaju opremu i čamce, kao i obvezu da kupe smeće.

Obvezu koju ne izvršavaju", kazali su uzgajivači ribe na jezeru Salakovac.

Sanel Riđanović, šef Odsjeka za biologiju na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru", za kaže kako očuvanje rijeka i jezera briga samo pojedinaca u ovoj državi, ne i same države. I kad se dogodi nešto što se s pravom prozove "ekološkom katastrofom" , digne se prašina, ali se ništa ne učini.

"Ovo je slika i prilika ekološke katastrofe koji prijeti vlasnicima ribnjaka na jezeru Salakovac. Iako uredno plaćaju fiskalne i parafiskalne namete za tzv. "ekološki prihvatljiv uzgoj ribe za konzum" ovo je krajnje neprihvatljivo. Ovo je slika i prilika katastrofe za neka ribogojilišta koja su jedan od rijetkih primjera u našoj zemlji da mogu proizvoditi i izvoziti u EU. Gdje je ovom bezobrazluku kraj, nitko od nadležnih institucija se nije oglasio po ovom pitanju. Dosta je više ove ekološke tiranije", kazao je Riđanović.