KOMPANIJE
U startu posao za 100 radnika: Kineski Heltker otvara u Derventi pogon za proizvodnju dušeka i jastuka od memorijske pjene
manager.ba/ba.ekapija.ba BiH 10 rujna, 2021
Izvor fotografije:
ba.ekapija.com

Riječ je o kompaniji koja ima devet tvornica u cijelom svijetu. Nakon što su počeli s radom u Kini, prvu tvornicu izvan granica te zemlje otvorili su u Srbiji.

 

Da je najmlađi grad u Srpskoj privredno čudo potvrđuje i dolazak jedne od najvećih kineskih kompanija Heltker u čijim pogonima širom svijeta nastaju dušeci i jastuci od memorijske pjene i koja će već idućeg tjedna otvoriti pogon u Derventi i u startu zaposliti prvih 100 radnika.

Riječ je o kompaniji koja ima devet tvornica u cijelom svijetu. Nakon što su počeli s radom u Kini, prvu tvornicu izvan granica te zemlje otvorili su u Srbiji.

U Republiku Srpsku i Derventu dolaze zahvaljujući suradnji sa Dervenćaninom Branislavom Novićem koji za Glas Srpske ističe da je sve počelo u razgovoru s direktorom za razvoj iz kineske kompanije Heltker koji je inače njegov dobar prijatelj.

- Tražili su odgovarajuću halu i ja sam uspio da izlobiram da u ovom kraju izaberu baš Derventu. Osim toga, presudno je bilo i to jer je riječ o firmi koja se veoma brzo širi i koja će sigurno u narednim godinama zaposliti stotine radnika, ne samo iz našeg grada već i iz okolnih općina, od Srpca, Broda do Prnjavora - rekao je Nović.

O kakvom privrednom gigantu je riječ govori i to da samo u Srbiji nakon nekoliko godina od otvaranja pogona zapošljavaju 1.300 radnika. Osim toga, ova kompanija poznata je i kao globalni partner slavnog Manchester Uniteda.

- Kompanija počinje s radom u Derventi 15. rujna/septembra, a za mjesec očekujemo da će već raditi u dvije smjene. Konkurs za radnike je u toku i zainteresiranost je veoma velika, stiglo je duplo više prijava nego što je potrebno radnika na samom početku – rekao je Nović, naglasivši da će kompanija osigurati obuku zaposlenima kojima će potrebna znanja i vještine prenijeti predstavnici ove firme iz Kine i Srbije.

Informacija da kineski gigant stiže u grad na Ukrini nije prošla nezapaženo pa su se na društvenim mrežama pojavili razni komentari, od toga da se radi baš svaka subota, do toga da je uvjet da su radnici vakcinirani protiv virusa korona.

- Radit će se i poneka subota, ali vjerujte plate su daleko veće nego u nekim drugim firmama i kod Kineza nema "kuverte", sve se isplaćuje na račun i nije točno da je vakcinacija bilo kakav uvjet - pojasnio je Nović.

Dodao je da će svi proizvodi biti plasirani u inozemstvo.

  • Connect Agencija
  • Euro-Express d.o.o.
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Euro-Express d.o.o.
Povezani članci

1

2

Tagovi: