SVIJET AUTOMOBILA
U Bosnu i Hercegovinu stigli prvi električni Peugeot automobili
manager.ba/akta.ba BiH 22 listopada, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Električna vozila u razvijenim državama više nisu budućnost, već sadašnjost. Na bosanskohercegovačkim cestama su još rijetkost, ali potražnja za njima raste. Upravo zbog toga ovlašteni uvoznici pokušavaju uhvatiti kakav - takav korak s razvijenim državama. Tako je i u slučaju Peugeot-a, čiji izložbeni salon AC Blok u Sarajevu je od ove sedmice bogatiji za dva električna modela – Peugeot e-208 i Peugeot e-2008.

 

Električni automobili su prema konceptu i tehnici skuplji od konvencionalnih automobila. Ipak Danijel Despotović, direktor AC Blok-a iz Sarajeva tvrdi da električni automobili u privrednom sektoru nemaju alternativu, čak i u uvjetima u kojima se nalazimo.

"Kompanije iz različitih industrija će biti među prvim kupcima električnih vozila. Isplativost kupovine električnog automobila promatra se tako da se sagledavaju 'Ukupni troškovi eksploatacije' za određeni period i pređenu kilometražu, gdje prije svega naglašavamo cijene pogonskog goriva i troškove održavanja, što svakako ide u prilog električnim vozilima. Iznos koji kupci električnih automobila plaćaju odmah jeste nešto veći, ali kako vrijeme prolazi spomenuti troškovi rastu u segmentu tradicionalnih automobila i do nekoliko puta", govori Despotović.

Peugeot u BiH, pored dva električna automobila koja su upravo stigla na naše tržište, u ovom trenutku kupcima nudi još tri modela – jedan putnički i dva komercijalna. Električnim putničkim modelima e-208 i e-2008 u aktivnoj ponudi pridružio se i električni Rifter. Bogata ponuda konvencionalnih lakih dostavnih vozila postala je bogatija i za električnog Partnera (e-Partner) i električnog Experta (e-Expert).

Peugeot e-208 i e-2008 izgledaju u potpunosti kao i konvencionalni modeli. Ovi modeli ispod prednjeg poklopca imaju električni motor snage 100 kW (136 KS) što je više nego većina ovih modela s benzinskim ili dizelskim motorima. Kod ovih električnih modela u podnici i na poziciji nekadašnjeg rezervoara za gorivo nalaze se blokovi li-lon baterija ukupnog kapaciteta 50 kW/h. S potpuno napunjenom baterijom proizvođač deklarira maksimalan doseg od 340 kilometara za model e-208, i 320 kilometara za model e-2008.

Punjenje baterije ovih automobila može se obavljati na svim punjačima koji su namijenjeni punjenju električnih automobila. 

"Uz svaki isporučeni električni automobil, Peugeot poklanja i mali kućni punjač snage 3 kW, što može biti vrlo praktična stvar za one koji imaju svoju garažu ili svoje dvorište do kojeg mogu dovesti uobičajeni kućni izvor struje. Pored toga AC Blok u suradnji s partnerima kupcima nudi nekoliko različitih punjača, što zavisi od financijskih i tehničkih mogućnosti korisnika. Sigurnost u novu naprednu tehnologiju potvrđuje i činjenica da Peugeot daje osmogodišnju garanciju da kapacitet neće pasti ispod 70% ili nakon 160.000 pređenih kilometara", ističe Despotović.

U ovom trenutku se u BiH nalazi više od 100 lokacija gdje se nalaze punjači raznih snaga i raznih kategorija. Uobičajena brzina punjena je 8 h koju deklariraju proizvođači ili u najboljem slučaju za 30 minuta ako se radi o brzim punjačima.

Danijel Despotović, direktor AC Blok-a tvrdi da u ovom trenutku Peugeot u BiH ima najkompletniju ponudu električnih modela, te je siguran da kupci koji su već okrenuti budućnosti će početi razmišljati o novom načinu transporta.

"Prije odluke o zvaničnom početku prodaje Peugeotovih električnih automobila, mi smo već educirali naše prodajno osoblje, tako da kupci u svakom trenutku mogu dobiti odgovor na svako pitanje, a njih je vjerujem sada jako puno. Nismo zaboravili ni servis, pa je upravo u toku školovanje naših servisnih tehničara i nabavka specijalnih alata kada je u pitanju servisiranje naše kompletne električne game. Također važno je naglasiti da su električni automobili mnogo jeftiniji za održavanje od konvencionalnih", kaže Danijel Depotović, direktor AC Blok-a

U narednom periodu AC Blok za svoje kupce priprema period probne vožnje električnih vozila.

 

 

 "U cilju nam je da potrošači probaju električna vozila i tako osjete benefite koje dobivaju s istima jer Peugeot je i dalje zasigurno zadržao francusku udobnost koja je popraćena dizajnom ali i naprednom tehnologijom unutar kokpita", kaže Danijel Depotović, direktor AC Blok-a.

Pored ponude Peugeot e-208  i e-2008 kupcima je također dostupan i e-Rifter, dok će privrednicima biti zanimljivi laki dostavni automobili e-Partner i e-Expert.

Sve informacije i ponude Peugeotovih automobila s cijenama u BiH, kao i zakazivanje testnih vožnji uskoro će biti moguće putem jedinstvene platforme iz AC Blok-a. Za sada više informacija možete dobiti putem broja telefona 033 282-000 ili putem web-a https://blok.ba/bs/

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti