ŽEPČE, ZAVIDOVIĆI I MAGLAJ
Tri grada, tri parka prirode
Manager 12 lipnja, 2023


Fokus projekta je bio na načelima održivog turizma, posebno u domenu razvoja ruralnog turizma koji stvara balans i nastoji uravnotežiti interese pojedinih sudionika turističke destinacije, stvara ravnotežu i interese iz privatnog i javnog sektora, istovremeno gradeći brend destinacije.


Rezultati projekta "Tri grada tri, parka prirode" predstavjeni su u Žepču, saopćeno je.

U okviru projekta izrađen je dokument strateškog okvira razvoja turističke destinacije na području Žepča, Maglaja i Zavidovića, mapirani su i digitalizirani turistički potencijali, izvedeni radovi na unapređenju javne turističke infrastrukture koji su ojačali lokalne kapacitete, pružena je direktna podrška za 15 biznisa koji djeluju u sektoru turizma, organizirani niz treninga i studijska posjeta u cilju jačanja kompetencija osoblja koje radi u sektoru turizma i usko vezanim sektorima, a sve u cilju jačanja turističkog potencijala projektnog područja.

Iako ovaj prostor mnogi doživljavaju kao industrijski ili jednostavno kao tranzitni, bez sadržaja, Žepče, Maglaj i Zavidovići posjeduju iznimna prirodna bogatstva, prekrasne planinske pejzaže i staze, divlje rijeke s vodopadima i dubokim kanjonima, brojne pećine s kilometarskom hodnicima, endemsku floru i faunu te pružaju mogućnosti, od adrenalinskog izazova za mlade do idealnog odredišta za obiteljski odmor.

Rezultati projekta predstavljeni su u Centru poslovnih kompetencija Razvojne agencije Žepče.

Navedeni projekat se realizira u projektu Evropske unije "COVID-19 Investment Response/EU4Business Recovery", koji pruža potporu Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19.

U partnerstvu su ga implementirali Razvojna agencija Žepče i Udruženje građana Fojničani Maglaj.

Provedene su aktivnosti na uspostavi jedinstvene turističke ponude na području tri grada/općine Žepče, Zavidovići i Maglaj. Ovo područje, iako obiluje mnogim prirodnim ljepotama, kulturno – povijesnim spomenicima i drugim atrakcijama koje imaju veliki potencijal za privlačenje posjetilaca, nažalost nije izgrađeno kao turistička destinacija.

Ovaj projekt prvi put sustavno se bavi razvojem turističke destinacije i turističke ponude te je pilot-akcija koja je pokazala da samo sinergijsko djelovanje svih sudionika, lokalne uprave, pružatelja usluga u svim sferama turizma, nevladinih organizacija i pojedinaca, može polučiti pozitivne rezultate u smislu razvoja turističke destinacije.


Manager.ba

Video
ASA BOLNICA
ASA Bolnica Sarajevo, februar 2024
MIRO RAGUŽ
Umjesto građevinskog inženjera postao pionir grafičkog dizajna
RASIM MEMAGIĆ, ALMA RAS D.O.O.
Brend iz Olova koji je krenuo u svijet