ANALIZA JAVNIH POZIVA
Sve manji broj subvencija gospodarstvu
Manager BiH 25 siječnja, 2023
Izvor fotografije:
capital.com

Tijekom tek protekle 2022. godine u Bosni i Hercegovini je objavljeno 748 natječaja i poziva za sufinanciranje poduzetnika i gospodarstva u BiH. To je 12,7% manje nego u 2021. godini.

 

Analiza agencije Briefing obuhvaća objave javnih poziva za sufinanciranje poduzetnika, dodjele sredstava za razvoj biznisa, kreditna sredstva, grantove u svim službenim i dnevnim novinama te preko 2.500 web stranica naručitelja. 

Od ukupnog broja poziva njih 26 se odnosi na potpore zbog pandemije koronavirusa, što je očekivano smanjenje zbog stabilizacije pandemije.

Raspisan je 81 grant za različite oblasti razvoja poslovanja. Potpora ženskom poduzetništvu spominje se u 57 poziva. Objavljeno je i 40 poziva za razvojne kredite, a za pokretanje privatnog biznisa i startup poduzeća raspisana su 62 poziva.

“Kada pogledamo razdoblje od 2018. godine do danas, nažalost, imamo stalni pad broja poziva za financiranje gospodarstva. Razvoj poduzetništva je ključan za razvoj naše ekonomije. Nadamo se jačoj potpori poduzetnicima u narednom razdoblju, posebno zbog aktualne globalne ekonomske krize”, istakao je Tarik Džaferović, direktor agencije Briefing.

Pozive za finansiranje gospodarstva objavljivala su najčešće nadležna ministarstva, gradovi, općine, razvojne agencije, veleposlanstva, te domaće i strane nevladine organizacije.

 

Manager.ba

 

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!