DOMI EKO SOLAR
Srbija dobila prvu tvornicu fotonaponskih panela
Manager Regija 22 prosinca, 2023

Domi Eko Solar pokrenuo je proizvodnju solarnih panela za proizvodnju električne energije u pogonu u blizini Velike Plane, jugoistočno od Beograda. To je prva tvornica za proizvodnju fotonaponskih panela u Srbiji.

 

Srbija bilježi veliki porast postavljanja solarnih panela za vlastitu potrošnju u kućanstvima i tvrtkama, pa je od stvaranja zakonskih uvjeta da građani i gospodarstvo postanu potrošači, početkom prošle godine, njihov broj premašio 2700, a instalirana snaga premašila 37 MW.

Istodobno se pripremaju privatne investicije u velike solarne elektrane, kao i projekt od 1 GW koji provodi država.

Vladimir Dimitrijević, voditelj projekta, kaže kako je proizvodna linija poluautomatska, a plan je zaposliti ukupno 45 radnika.

Dragan Rajović, direktor i vlasnik tvrtke Domi Eko Solar, za Balkan Green Energy News kaže da će proizvoditi dvije vrste panela. Od 450 kW namijenjenih potrošačima, kako građanima tako i gospodarstvu, a od 550 kW namijenjenih solarnim elektranama veće snage.

– Kapacitet tvornice je 100 MW na godišnjoj razini, a planira se da bude dostignut do sredine iduće godine, a samo u proizvodnu opremu ulaganje se procjenjuje na tri milijuna eura – kaže Rajović.

Talijanska tvrtka Ecoprogetti nedavno je isporučila proizvodnu liniju koja je nakon probnog rada krenula i u serijsku proizvodnju. Rajović ističe da će za nekoliko dana doći predstavnici akreditacijskog tijela TUV SUD koji će provjeriti standarde proizvodnje i izdati certifikate IEC 61215 i IEC 61730. Rajović ističe da je tvornica novije generacije, a fotonaponska tehnologija najmodernija.

Vladimir Dimitrijević, voditelj projekta, kaže kako je proizvodna linija poluautomatska i ima deset operatera u jednoj smjeni, a plan je zaposliti ukupno 45 radnika u tri smjene. Tvornica se ne bavi samo montažom panela, već proizvodnjom u kojoj se koriste fotonaponske ćelije, staklo, više vrsta žice, folije – topljive i trajne, razvodne kutije.

Prema njegovim riječima, proizvodna linija je projektirana tako da se kapacitet može lako povećati sa 100 MW na 200 ili 300 MW. Plan je veleprodaja panela u Srbiji i EU, ali i otvaranje maloprodajnih objekata u zemlji.


Poslovni denvnik | Manager.ba


 

Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
Savjeti