Srbija

Filmska industrija Srbije utrostručila vrijednost

Film, jedan od stupova kreativne industrije u Srbiji, donosi više od 30 milijuna eura prihoda godišnje. 


Nigdje se ne živi tako intenzivno i prisno, filmski uvjerljivo kao u Beogradu za vrijeme FEST-a, smatraju Beograđani koji svoj filmski festival smatraju mjestom koje im je otvorilo prozor u svijet.

Međunarodni filmski festival FEST bio je prvi festival na istoku Europe koji je mogao parirati festivalima u Cannesu, Veneciji i Berlinu, a ove je godine završio svoje 52. izdanje.

Hrvatski

Nestle u Surčinu otvorio tvornicu hrane vrijednu 80 milijuna eura

Kompanija Nestle otvorila je u Surčinu kod Beograda, pored svoje postojeće tvornice, tvornicu za proizvodnju hrane na biljnoj bazi. Investicija je vrijedna preko 80 milijuna eura i u njoj je otvoreno 220 novih radnih mjesta. 

 

Nova tvornica, koja se prostire na 18.440 četvornih metara, proizvodit će obroke iz asortimana brenda GARDEN GOURMET, nutritivno bogate obroke na biljnoj bazi.

Hrvatski

Iz registra brisano 477 medija, ostalo ih 2.142

Agencija za gospodarske registre Srbije (APR) izbrisala je 477 medija iz svog registra zbog toga što u roku od tri mjeseca nisu uskladili podatke o poslovanju s novim Zakonom o javnom informiranju i medijima, obznanilo je Udruženje novinara Srbije. 

 

Izbrisani su mediji koji nisu dostavili podatke o glavnom uredniku i osobama koje imaju više od pet 5% udjela u temeljnom kapitalu izdavača.

Prema Zakonu o informiranju koji je stupio na snagu 4. studneoga, izdavači medija imali su rok od tri mjeseca dostaviti Agenciji tražene podatke.

Hrvatski

Srbija mjenja prioritete kultura u poljoprivrednoj proizvodnji

Izvozni poljoprivredni artikli iz Srbije gube tržište u Rusiji, a sve više se izvoze u arapske zemlje. Razlog je to razmišljanja o pojačanom uzgoju onih kultura koje će naći tržište. 

 

Direktor projekta "Velika mala privreda" Aleksandar Pavlović kaže kako je izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije prošle godine bio manji za 200 milijuna eura u odnosu na 2022.

Hrvatski

Je li Srbija riješila problem neželjenih poziva trgovaca?

Stanovnici Srbije koji ne žele primati pozive trgovaca putem telefona ili sms ili mms poruka u svrhu prodaje proizvoda ili usluga, od jučer se mogu upisati u registar "Ne zovi".

 

Ministarstvo unutarnje u vanjske trgovine Srbije (MUST) objavilo je kako je Registar utemeljen radi zaštite prava potrošača, a u skladu sa Zakonom o zaštiti prava potrošača. Kažu kako su svi operateri mobilne i fiksne telefonije obvezni omogućiti svojim korisnicima upis u registar.

Hrvatski

Srbija dobila prvu tvornicu fotonaponskih panela

Domi Eko Solar pokrenuo je proizvodnju solarnih panela za proizvodnju električne energije u pogonu u blizini Velike Plane, jugoistočno od Beograda. To je prva tvornica za proizvodnju fotonaponskih panela u Srbiji.

 

Srbija bilježi veliki porast postavljanja solarnih panela za vlastitu potrošnju u kućanstvima i tvrtkama, pa je od stvaranja zakonskih uvjeta da građani i gospodarstvo postanu potrošači, početkom prošle godine, njihov broj premašio 2700, a instalirana snaga premašila 37 MW.

Hrvatski

Srbija proizvodi 50 milijuna litara rakije godišnje

U Srbiji se godišnje proizvede oko 50 milijuna litara rakije. Prema podacima Gospodarske komore Srbije, registrirane destilerije proizvedu 30 milijuna litara, a ostalih 20 milijuna litara proizvode građani za vlastite potrebe. 

 

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije registrirano je 730 proizvođača žestokih alkoholnih pića, najviše u Rasinskom, Zlatiborskom i Šumadijskom okrugu, a među najviše proizvode šljivovicu, te krušku i dunjevaču. 

Hrvatski