Srbija

Pola milijarde eura brzi internet u selima Srbije

 

Posao će biti podijeljen u dvije faze, a podrazumijeva projektiranje i građevinske radove na ukupno 3.280 kilometara podzemne optičke mreže (midmile) u ruralnim područjima u 85 općina Srbije.

 

Svim zainteresiranim kompanijama otvoren je poziv za gradnju 3.280 kilometara mreže širokopojasnog interneta u selima 85 općina u Srbiji. Sredstva za taj posao izdvojila je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Hrvatski

Naplata cestarine između Srbije i Hrvatske bit će integrirana od rujna

 

Naplata cestarine između Srbije i Hrvatske bit će integrirana od rujna, najavila je Vlada Srbije nakon potpisivanja Memoranduma o poslovnoj suradnji između "Puteva Srbije" i "Hrvatskih autocesta".

 

Ovim dokumentom omogućit će se jedinstvena naplata cestarina na autocestama kroz dvije zemlje.

Memorandum je potpisao Zoran Drobnjak, generalni direktor Javnog poduzeća "Putevi Srbije", s direktorom "Hrvatskih autocesta" Borisom Huzjanom. 

Hrvatski

Srbija se nada novim vojnim helikopterima u suradnji s Airbusom

 

Srbija i Airbus pregovaraju o proizvodnji helikoptera i bespilotnih letjelica. Jedan od ciljeva je srbijanske gazele zamjeniti novim Airbusovim helikopterima.

 

Gostujući na televiziji Pink, pomoćnik ministra obrane Srbije za materijalne resurse Nenad Miloradović, obznanio je kako Airbus i Srbija aktivno razmatraju zajedničku proizvodnju vojne inačice helikoptera H125 i nove borbene bespilotne letjelice SiRTAP.

Hrvatski

Radovi na izgradnji kompleksa za EXPO 2027 već su počeli

 

Radovi na izgradnji izložbenog kompleksa za EXPO 2027 u Surčinu su počeli. Uz nacionalni nogometni stadion bit će izgrađene sajamske hale, paviljoni, smeštajni kapaciteti, komercijalni objekti, a sve to treba biti povezano sa sjedištem Beograda i zračnom lukom.

 

Gradski urbanista Marko Stojčić rekao je za RTS kako je teren u Surčinu raščišćen i počela izgradnja infrastrukture.

Hrvatski

Srbija je domaćin EXPO 2027

 

Srbija je izabrana za domaćina međunarodne izložbe EXPO 2027, pobijedivši u sva četiri kruga glasovanja na Generalnoj skupštini Međunarodnog ureda za izložbe.


Srbija je izabrana za domaćina međunarodne izložbe EXPO 2027, pobijedivši u sva četiri kruga glasovanja na Generalnoj skupštini Međunarodnog ureda za izložbe (BIE) u Parizu.

Srbija je u sva četiri kruga imala najveći broj glasova, a u posljednjem jedini protukandidat je bila Španjolska.

Hrvatski

Livnica preciznih odlivaka iz Ade potpisala još jedan ugovor s General Electricom

 

LPO Ada potpisala je ugovor s General Electricom za proizodnju lopatica za motore putničkih zrakoplova vrijedan 72 milijuna dolara.

 

Livnica Preciznih Odlivaka (LPO) iz Ade u Vojvodini, potpisala je na sajmu zrakoplovne industrije u Parizu ugovor s europskim ogrankom proizvođača zrakoplovnih motora General Electric. Vrijednost ugovora je 72 milijuna dolara i odnosi se na proizvodnju lopatica za zrakoplovne motore u narednih deset godina.

 

Hrvatski

U Srbiji cvate industrija sladoleda

 

Kuglica sladoleda u Beogradu doseže 250 dinara (nešto više od 2 eura), što je u odnosu na prošlo ljeto skok od gotovo 100 dinara. Istovremeno, sladoleda se proizvodi više no ikada prije.


Uz rastuću inflaciju, rastu i cijene sladoleda s ljetnim temperaturama, te su u odnosu na prošlu godinu u ovo vrijeme u Srbiji gotovo – duple. Kuglica sladoleda sada u glavnom gradu Srbije košta između 200 i 250 dinara, što je u odnosu na prošlo ljeto skok od gotovo 100 dinara. No, isto tako sladoleda se proizvodi više no ikada prije.

Hrvatski

Via Dinarica se širi za dodatnih 500 kilometara

U Sarajevu je predstavljen projekt proširenja Zelene staze Via Dinarice koji financira Europska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina.

 

Menadžer projekta Via Dinarica pri Regionalnoj razvojnoj agenciji Zlatibor iz Srbije Miroslav Ivanović kazao je Feni kako će projekt trajati 24 mjeseca kada će se realizirati sve projekte aktivnosti koje uključuju uspostavljanje nove trase u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine i zapadnoj Srbiji.

Hrvatski