INVESTICIJE
SOKOLAC: Šeik sa Emiratesom nudi 50 milijuna KM
Manager.ba/akta.ba BiH 14 studenog, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Naglašeno je investitoru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata da općina Sokolac može jedino ići u javno-privatno partnerstvo s budućim investitorom, posebno kad je riječ o rehabilitacijskom centru sa svim pratećim objektima, koji bi, na prijedlog Kasimija, mogao da se gradi.

 

Načelnik općine Sokolac Milovan Bjelica nastavio je razgovore sa šeikom Mohamedom el Kasimijem /Šeik Mohammed bin Saqr al Qasimi/ o mogućnostima ulaganja oko 50 milijuna KM njegove kompanije "Emirates" u više objekata na području ove lokalne zajednice.

Bjelica je rekao novinarima da je Kasimi posjetio lokacije na Sokocu, na kojima bi se mogli graditi objekti koji će privući veliki broj turista iz svih krajeva svijeta na ovo područje.

On je naglasio da je investitoru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata prenio da općina Sokolac može jedino ići u javno-privatno partnerstvo s budućim investitorom, posebno kad je riječ o rehabilitacijskom centru sa svim pratećim objektima, koji bi, na prijedlog Kasimija, mogao da se gradi.

"Općina bi u ovom slučaju ušla u aranžman sa zemljištem, a njihova bi bila investicija, s tim da bismo dogovorili period trajanja takvog oblika ulaganja", rekao je Bjelica.

On je dodao da bi obaveza lokalne uprave bila da pripremi dokumentaciju, lokacijske uvjete i plan što i gdje se može graditi.

Bjelica je istakao da je Kasimi posjetio lokalitete Taline, područje Bjelosavljevića i područje Romanije, gdje bi se mogao graditi rehabilitacijski centar sa svim pratećim sadržajima.

Najavljeno je da će općinske službe u narednim danima ponuditi idjeno rješenje o mogućnostima izgradnje objekata na području Sokoca, o čemu će se delegacija općine Sokolac prilikom najavljene posjete, detaljnije dogovoriti s potencijalnim investitorima i predsjednikom Emirata iz koga dolazi Kasimi.

Kasimi je rekao novinarima da je današnja posjeta Sokocu samo nastavak razgovora o mogućnostima ulaganja njegove kompanije na području ove opštine.

On je najavio da će prvo ulaganje na području Sokoca početi uskoro postavljanjem klizališta, dimenzija 28 sa šest metara, koje će, prema preporuci službi iz lokalne uprave, biti na lokaciji na dijelu sportsko-rekreativnog centra kod stadiona.

Šeik El Kasimi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, vlasnik firme "Emirates" i zabavnog parka "Sunnyland" kod Sarajeva, izrazio je želju da investira na područje opštine Sokolac i od 6. novembra razgovara o toj ideji s načelnikom općine i njegovim suradnicima. 
 

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
Savjeti