INVESTICIJE
Slijedi intenzivnija gradnja aerodroma u Bihaću - Za eksproprijaciju zemljišta i dogradnju piste 25 mil. KM
manager.ba/ba.ekapija.ba BiH 18 siječnja, 2022
Izvor fotografije:
ba.ekapija.com

Tijekom ove godine izgradnja aerodroma u Bihaću trebalo bi značajno da se intenzivira, a u tu svrhu Vlada Federacije BiH nedavno je svojom odlukom osigurala 25 mil. KM za nastavak realizacije ovoga projekta.


Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kaže kako će sredstva biti prebačena na račun Javnog poduzeća Aerodrom Bihać, koje je realizator projekta i da će postati operativna čim Vlada FBiH donese potrebne odluke, što se očekuje ubrzo.

- Pet milijuna maraka bit će utrošeno za eksproprijaciju zemljišta prema naselju Ribić, kako bi se zemlja otkupila i tako stvorili preduvjeti za produženje piste. Preostala doznačena sredstva bit će utrošena za sve potrebne građevinske radove na dogradnji aerodromske piste - istakao je Fazlić.

Direktor spomenutog poduzeća Anel Hadžić navodi kako će eksproprijacijom biti obuhvaćene 174 katastarske čestice, od čega bi se u prvoj fazi otkupilo 124, a u drugoj preostalih 50 katastarskih čestica.

On je dodao kako će se uporedo s ovim postupkom ishodovati potrebne urbanističke i građevinske dozvole i saglasnosti pri Ministarstvu prostornog uređenja FBiH.

- Stvaramo uvjete za određenu kategorizaciju po standardima avio-prometa, a to znači da ćemo u ovoj fazi imati pistu od 1.850 metara, odnosno dolet 1.500 plus 350 metara za prilaznu ravan, a krajnji cilj je da ispoštujemo prvobitni projekat i da ukupna dužina piste iznosi 2,5 kilometara - kazao je Hadžić.

On je dodao kako su ove aktivnosti veoma značajne kako bi se privukli potencijalni investitori i pokazala ozbiljnost u realizaciji cjelokupnog projekta.

Prema njegovim riječima, uspjeh je što je on uvršten na listu prioritetnih projekata Vlade FBiH, a pomoć se očekuje i od Vlade USK. Do sada je u izgradnju aerodroma utrošeno oko 9 mil. KM i radi se uglavnom o namjenskim sredstvima iz budžeta Federacije BiH, dok je vrijednost cjelokupne investicije procijenjena na oko 130 mil. KM.

Ranije je istaknuto kako ovaj projekat ima veliku važnost kada se radi o komunikacijskom povezivanju Unsko-sanskog kantona s ostatkom zemlje, ali i značajan ekonomski aspekt, jer može biti motor razvoja Bihaća i cijelog kantona.

Smatra se kako će realizacija ovog projekta doprinijeti značajnom razvoju turizma i povećati broj posjeta Nacionalnom parku Una, te drugim turističkim destinacijama na ovim prostorima.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti