SAVJETI
Savjet najplaćenije žene: Ne trgujte integritetom i ne pravite kompromise
manager.ba/bonitet.com 29 srpnja, 2022

Safra Kec (61) je najplaćenija žena izvršni direktor današnjice. Jevrejka je porijeklom i kao šestogodišnjakinja sa roditeljima se doselila u Ameriku iz Rumunije. Po Fortune magazinu, njena godišnja plata prelazi 51,5 miliona dolara. Tako se stvari i odnosi u poslovnom svijetu bitno mijenjaju, pogotovo u IT sektoru. Žene polako, ali sigurno ulaze u ’tek’ trku i zauzimaju veoma odgovorne funkcije.

 

Safra Kec je ime koje godinama unazad možete naći na rang-listama koje se tiču najuspješnijih, najbogatijih, najuticajnijih u poslovnom svijetu. Radi u kompaniji Oracle već 22 godine. Od 2001. godine, kada je ušla u glavni korporacijski odbor, njena Oracle karijera je bila nezaustavljiva.

Oracle priča

Kec je bankarka i njena specijalnost je investiciono bankarstvo, ali stekla je doktorat pravnih nauka. Postavljena je za Oracle finansijsku direktoricu 2006. i jedna od obaveza joj je bila da lično odgovara Lariju Elisonu, suosnivaču kompanije. Po ciframa, njeno postavljenje je bilo pun pogodak i Oracle je bilježio samo rast i to dvocifrenim procentima.

Poslije povlačenja Larija Elisona, Kec je postavljena na mjesto izvršne direktorice zajedno sa Markom Hurdom. Nakon Hurdove smrti prije tri godine, Kec je sama na mjestu izvršne direktorice, a ujedno obavlja i posao direktorice finansija.

"Krivac" za rast

Safra Kec ne voli da se o njoj piše. Odaziva se na pozive da na fakultetima drži predavanja na teme finansija, ali obraćanje medijima joj nije omiljeno. U poslovnom svijetu za nju kruži priča da je osoba koja posao završava do kraja kada ih uzme pod svoje. Inače je u Oracle korporaciji prvi "krivac" za sve, kako mediji navode, agresivne akvizicije koje su se sprovodile godinama unazad, a bilo ih je preko 130.

Među najuticajnijim je ženama svijeta i često joj postavljaju pitanja o mjestu žena na direktorskim pozicijama u svijetu softvera.

- Morate da budete bolje. Morate bolje da radite, duže i da budete glasnije - poručila je.

Safra Kec je upravo vanserijski primjer spoja poslovne inicijative i organizacionih sposobnosti. Poslovni kritičari tvrde da ja njenim dolaskom na rukovodeća mjesta u Oracle-u, ova korporacija postala nezaustavljiv gigant.

Glupost i integritet

Jedna od izjava koju je dala Forbes magazinu i koja se rado citira je njeno razmišljanje o integritetu i gluposti.

- Činjenica je da se možete oporaviti od gluposti, glupog poteza, ali ne možete se oporaviti ako lažete. Integritet je veoma važan. Nemojte se plašiti da izgledate glupo, ali nikad ne dovodite sebe u situaciju da trgujete integritetom i pravite kompromise - istakla je.

Najplaćenija žena šef

Za YT kanal Clevelend Clinic dala je kratak intervju o svom radu u Oracle kompaniji i softverskom svijetu. Na pitanje kako je biti šef u takvoj korporaciji, rekla je:

- Nemojte da vas zavaraju titule. Ne doživljavam sebe kao velikog "bosa". Prije bih rekla da imam 13.000 šefova, a to su moji zaposleni, i još pola miliona šefova, koji su naši klijenti.

Video
ARSLAN MESIHOVIĆ
Čovjek u kiltu proizvodi najuzbudljivije pivo u regiji
UGROŽENA PITKA VODA U HERCEGOVINI
Čuvajmo jame naše jer one pune čaše
IMAM IDEJU
Fascinantno zanimanje urara