NOVAC
Rast vrijednosti funte nakon pobjede Johnsona
Manager.ba/bljesak.info Svijet 13 prosinca, 2019
Izvor fotografije:
pixabay.com

Snažan rast cijena dionica zahvaljuje se vijestima da su SAD i Kina postigle trgovinski dogovor, kojim bi se završio carinski rat, koji traje već 17 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta dva najveća svjetska gospodarstva.

 

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica dosegnule najviše razine u osam mjeseci, zahvaljujući vijestima o trgovinskom sporazumu između SAD-a i Kine, dok je britanska funta ojačala jer izlazne ankete ukazuju na uvjerljivu pobjedu Konzervativne strane na parlamentarnim izborima.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 07.00 sati u plusu 1,5 posto, dosegnuvši najvišu razinu od travnja.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 2,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,5 i 2 posto.

Snažan rast cijena dionica zahvaljuje se vijestima da su SAD i Kina postigle trgovinski dogovor, kojim bi se završio carinski rat, koji traje već 17 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta dva najveća svjetska gospodarstva.

Premda ni jedna strana to još nije službeno potvrdila, Reuters piše, pozivajući se na dva izvora, da je Washington pristao ukinuti neke dosad uvedene carine na kineski uvoz, dok je carine, planirane od 15. prosinca, odgodio.

Peking je, pak, piše Reuters, pristao u idućoj godini kupiti 50 milijardi dolara vrijedne američke poljoprivredne proizvode.

Ulagače su ohrabrile i izlazne ankete nakon parlamentarnih izbora u Britaniji, prema kojima će konzervativci imati apsolutnu većinu u novom sazivu parlamenta, što će premijeru Borisu Johnsonu omogućiti da provede brexit 31. siječnja, kako je i obećao.

Projekcije sugeriraju da će konzervativci osvojiti 368 mandata, 50 više nego na izborima prije dvije godine, od ukupno 650 zastupnika u britanskom parlamentu. ''Investitori u svijetu dobili su dva najveća poklona za Božić.

MSCI indeks svih svjetskih burzi mogao bi dosegnuti nove rekordne razine, a britanska funta dodatno ojačati'', kaže Sean Callow, analitičar u Westpacu.

Nakon što je jučer dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, terminski S&P 500 indeks porastao je jutros daljnjih 0,4 posto, pa se na Wall Streetu danas poslijepodne mogu očekivati novi rekordi indeksa.

A na valutnim je tržištima funta ojačala, zahvaljujući jasnijoj situaciji u britanskom parlamentu nakon izbora.

Tečaj funte skočio je 2,3 posto, na 1,3460 dolara, najvišu razinu od polovice 2018., dok je u odnosu na euro dosegnuo najvišu razinu od polovice 2016. godine.

I dok je funta ojačala, dolar je oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros na 96,790 bodova, najnižu razinu od srpnja, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,076 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 108,60 na 109,60 jena.

No, američka je valuta oslabila prema europskoj, pa je cijena eura dosegnula 1,1175 dolara, najvišu razinu od polovice kolovoza, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1140 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle jer se ulagači nadaju da bi trgovinski sporazum između SAD-a i Kine mogao zaustaviti usporavanje rasta ta dva gospodarstva.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros ojačala 30-ak centi, na 59,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 40-ak centi, na 64,60 dolara, javlja SEEbiz. 

Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce