KOD SURČINA
Radovi na izgradnji kompleksa za EXPO 2027 već su počeli
Manager Regija 25 lipnja, 2023

 

Radovi na izgradnji izložbenog kompleksa za EXPO 2027 u Surčinu su počeli. Uz nacionalni nogometni stadion bit će izgrađene sajamske hale, paviljoni, smeštajni kapaciteti, komercijalni objekti, a sve to treba biti povezano sa sjedištem Beograda i zračnom lukom.

 

Gradski urbanista Marko Stojčić rekao je za RTS kako je teren u Surčinu raščišćen i počela izgradnja infrastrukture.

"Neki dio je već izgrađen, neke pristupne prometnice su već izgrađene, neke se grade, u suštini je to petogodišnji posao. Ono što slijedi je dalje raščišćavanje i nasipanje terena koji se treeba podići na razinu na kojoj će biti izgrađeni objekti. Uz kompleks nacionalnog stadiona će se naći i budući sajamski prostori, konkretno prostor u okviru kojega će biti i Expo“, naveo je Stojčić.

Dodao je da je taj prostor nužno dobro povezati s gradom.

"To je nešto što smo i dokazivali u okviru naše kandidature koja je trajala preko godinu dana. Dokazivali smo dobru povezanost. Dokazivali smo, prije svega, kako ćemo moći izvesti ovo u tom roku, pošto je ovo jako veliki događaj i ne možemo se igrati time hoćemo li stići ili nećemo stići. Tako smo u odnosu na druge konkurente bili u prednosti jer smo već krenuli s radovima“, rekao je Stojčić.


Predviđeno sedam objekata na oko 70.000 četvornih metara

"Mi ćemo sada malo uljepšavati arhitekturu, razraditi svaki od pojedinačnih objekata. Napomenut ću kako ih ima sedam, površine između devet i jedanaest tisuća kvadrata je svaki od njih, znači ukupno oko 70.000 kvadrata sajamskog prostora, gdje će se i održavati Expo. Očekujemo oko 100 zemalja koje će imati svoje izložbene prostore u okviru tih objekata. 

Na kraju tog kompleksa će se nalaziti četiri paviljona vezana za samu temu i središnji srpski paviljon koji će naravno obrađivati tu temu“, rekao je Stojčić za RTS.

Objasnio je kako će se između svih tih objekata nalaziti veliko šetalište s kafićima, restoranima, nekim instalacijama koji će se nalaziti u tom vanjskom prostoru i sve to kasnije treba poslužiti kao možda najvažniji balkanski sajamski prostor.

Stojčić je napomenuo kako je cilj da objekti budu energetski efikasni i održivi i koriste se i nakon velikog događaja.


Manager.ba

Povezani članci

1

Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!