MILIJARDERI
Ovo su tri najbogatije žene na svijetu
manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 28 rujna, 2020

Tko su najbogatije žene na svijetu, kako su postale članice te elitne grupe i na što troše svoj novac?

 

Nažalost, nijedna od ovih žena nije se na ovoj listi našla zahvaljujući svom radu.

Naime, sve su većinu svog bogatstva naslijedile, ili od predaka ili od bivših muževa.

Dobra vijest je da su svjesne da s njihovom pozicijom dolazi i određena odgovornost pa dio svog vremena i bogatstva troše na humanitarne ciljeve, prenosi portal Bankar.

Treba naglasiti da poredak bogatašica u nastavku možda nije sasvim točan jer se njihova stvarna bogatstva teško mogu procijeniti, zato su svote prikazane u rasponima.

Makenzie Scott

Procijenjeno bogatstvo: 63 do 67 milijardi američkih dolara

Makenzie Scott obogatila se na najskupljoj brakorazvodnoj parnici u povijesti čovječanstva.

Nakon što ju je najbogatiji čovjek na svijetu, Jeff Bezos (osnivač Amazona procijenjen na preko 180 milijardi dolara), prevario nakon 25 godina braka,Makenzie je u razvodu “zaradila” dionice Amazona u vrijednosti od 38,3 milijarde.

Budući da je zahvaljujući korona krizi vrijednost dionica znatno porasla, njeno bogatstvo se sada procjenjuje na između 63 i 67 milijardi.

Prošle godine se pridružila “The Giving Pledge” inicijativi Bila i Melinde Gates u kojoj se ultra bogataši obavezuju da doniraju pola svog bogatstva humanitarnim organizacijama, bilo kroz život ili kao testament.

Za sad su njen filantropski fokus bila udruženja koja podržavaju LGBT zajednice, rodnu ravnopravnost i borbu protiv klimatskih promjena.

Françoise Bettencourt Meyers

Procijenjeno bogatstvo: 65 do 65 milijardi američkih dolara

Dugogodišnja predvodnica liste najbogatijih žena, Françoise Bettencourt Meyers, prema procjeni Bloombergovog indeksa početkom septembra je pala na drugo mjesto ove prestižne liste. Njeno porodično bogatstvo počelo je da se akumulira početkom 20. vijeka kada je mladi kemičar Eugène Schueller razvio formulu za boju za kosu koju je nazvao Oréale.

Ostalo je povijest, L’Oréal grupa je danas kozmetički konglomerat s velikim portfoliom poznatih brendova kao što su Garnier, Kiehl’s, Yves Saint Laurent i Lancôme pod sobom, a većinska vlasnica je Schuellerova unuka, Françoise Bettencourt Meyers.

Nakon stravičnog požara u kojem je stradala pariška katedrala Notré Dam donirala je pozamašnih 226 milijuna dolara za njeno renoviranje.

Alis Walton

Procijenjeno bogatstvo: 61 do 67 milijardi američkih dolara

Nakon što je 1992. godine naslijedila dionice Walmarta od svog oca Sama Waltona koji je 30 godina ranije osnovao popularni lanac supermarketa, Alis se približila samom vrhu listi najbogatijih žena na svijetu. Živi u Teksasu okružena svojim konjima i vrijednom kolekcijom umjetnina, a veća humanitarna davanja nisu poznata javnosti.

Povezani članci

1

Tagovi:
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo