DESECI MILIJARDI DOLARA
Koliko para "vrte" i tko su igrači svjetskog tržišta umjetnina?
Manager Svijet 20 travnja, 2024

Najveći dio trgovine umjetninama odvija se između privatnih kolekcionara. Aukcijske kuće, kao glavni posrednici, igraju ključnu ulogu u promidžbi i prodaji. Galerije su važan dio lanca distribucije, predstavljajući umjetnike i promovirajući njihova djela izložbama i događajima. 

 

Umjetnost, od davnina do danas, predstavlja neizostavan dio ljudske kulture i identiteta. Zbog svoje neprocjenjive vrijednosti, tržište umjetnina predstavlja jedno od najdinamičnijih i najintrigantnijih segmenata globalne ekonomije.

Prema podacima specijalizirane platforme za prikupljanje podataka Statista iz 2023. godine, vrijednost globalnog tržišta umjetnina procjenjuje se na nevjerojatnih 65 milijardi dolara. Karakterizira ga visok stupanj neizvjesnosti i subjektivnosti u procjeni vrijednosti umjetnina, što dovodi do čestih fluktuacija cijena i promjena trendova.

Glavni igrači na tržištu aukcijske su kuće poput Sotheby’s, Christie’s i Phillips, galerije, privatni kolekcionari, investitori i sami umjetnici.


Tko su ključni akteri?

Najveći dio trgovine umjetninama odvija se između privatnih kolekcionara, koji često investiraju velike količine novca u čuvanje i širenje svojih kolekcija. Aukcijske kuće, kao glavni posrednici, igraju ključnu ulogu u promidžbi i prodaji umjetnina, organizirajući prestižne dražbe diljem svijeta. Galerije su, također, važan dio lanca distribucije, predstavljajući umjetnike i promovirajući njihova djela izložbama i događajima.

Tijekom pandemije, zbog otkazivanja dražbi i promocija, trgovci umjetninama, sajmovi i aukcijske kuće jačali su on-line prodaju, što je izazvalo povećanje globalne prodaje na tržištu umjetnina i antikviteta. U 2023., vrijednost on-line transakcija dosegla je skoro 12 milijardi američkih dolara. 

Ipak, iako se trgovina umjetninama odvija diljem svijeta, nekoliko zemalja izdvajaju se kao središta. Tradicionalno, Pariz, London i New York bili su epicentri umjetničkog svijeta, s velikim brojem galerija, muzeja i aukcijskih kuća. Posljednjih godina, značajan rast tržišta umjetnina vidljiv je i u gradovima poput Pekinga, Hong Konga i Singapura. Oni postaju sve privlačniji zbog rastućeg bogatstva u regiji i sve veće zainteresiranosti lokalnih kolekcionara i investitora za umjetnost.

Potvrđuju to i statistički podaci. Kažu kako se 42% od onih 65 milijardi dolara "vrti" u SAD. Na drugom mjestu je Kina s 19%, a trećem Velika Britanija sa 17%.

 

Utjecaj umjetne inteligencije

Razvoj umjetne inteligencije (AI) ima značajan utjecaj i na tržište umjetničkih djela. AI se koristi za analizu tržišnih trendova i procjenu vrijednosti umjetnina kako bi olakšao donošenje odluka investitorima. Također, umjetnici sve više koriste AI za stvaranje novih formi umjetnosti, poput digitalne umjetnosti i generativne umjetnosti.

Prije dvije godine na umjetničkom natjecanju u Coloradu pobijedio je rad za koji se kasnije utvrdilo kako ga je napravila umjetna inteligencija. Umjetnici su bili ljuti, a "gospodin Alen" pobjednik, rekao je medijima: "Gotovo je. AI je pobijedio. Ljudi su izgubili."

Svjetsko tržište umjetnina predstavlja kompleksan i dinamičan "ekosustav" sa širokim spektrom sudionika i faktora. Dok tradicionalni centri ostaju važni, rastući utjecaj novih tehnologija, poput umjetne inteligencije, otvara nova pitanja i nove prilike za budućnost ove industrije.


Bonitet | Manager.ba
 

Povezani članci

1

Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti