SAVJETI
Kako da svoj biznis dovedete na viši nivo?
manager.ba/telegraf.rs 17 studenog, 2022

Glumica i nekadašnja vlasnica medijske kompanije Hello Sunshine, Riz Viterspun, podijelila je u podkastu Adama Granta "Re:Thinking", jednostavan savjet za koji smatra da će vaš biznis dovesti na viši nivo.

 

Kako je pojasnila, i zabava, ali i preduzetništvo, u velikoj mjeri oslanjaju se na pripovijedanje priča, ubjeđivanje i šarm.

- Svako mora da nauči da ispriča svoju priču. Ne zanima me ko si, odakle si, da li si vlasnik malog biznisa, ti moraš da naučiš kako da ispričaš svoju priču. Bilo da je na društvenim mrežama, za marketing, bilo da pokušavate da zaradite novac, moraćete da ispričate svoju priču i to na ubjedljiv način, pronalazeći djelove koji zaista odjekuju - rekla je glumica.

Dakle, kako da postanete bolji u pričanju svoje priče da biste mogli da očarate, šarmirate i ubijedite? Bez obzira da li pišete scenarije ili se bavite biznis planom, Viterspunova ima isti savjet - zamislite svoj život kao film.

Glumica savjetuje da zamislite ključne segmente u vašoj životnoj priči, a zatim odredite koje scene biste snimili da objasnite kako ste postali ono što ste danas.

Iako zvuči kao težak zadatak, kroz živ primjer sajt Inc objašnjava koliko je u stvari lako.

Grant je danas cijenjeni profesor preduzetničkih vještina, ali kada se vrati na početak, prisjeća se malog, uplašenog dječaka koji nije želio da skoči u bazen. Imao je dvije opcije, da skoči sa daske, ili se osramoti i spusti stepenicama. Šta mislite da je uradio?

- Bio sam toliko odlučan da ne budem ta osoba da me je to na neki način natjeralo da tada, pretpostavljam, budem hrabriji nego što sam bio - pojašnjava.

Upravo ova priča može se vrlo lako zamisliti kao jedan od segmenata filma, a ujedno ga čini odličnom anegdotom za izgrađivanje ubjedljive priče koja podstiče druge da vas zavole i preuzmu akciju.

Glumica savjetuje da ispričate one "tačke svog života" koje su zajedničke i drugim ljudima. Bilo da je u pitanju mjesto gdje ste odrasli, koliko volite posao koji razvijate i slično.

- Zašto? Svako želi da zna odgovor - savjetuje Viterspunova vlasnike biznisa.

Naime, priča "kako ste upoznali svoju sadašnju suprugu u kafiću" će uraditi mnogo više da objasni zašto ste otvorili lanac kafića nego ogromna, suhoparna priča o "izgradnji zajednice".

Isto tako, više ljudi ćete zainteresovati pričom o izolovanom četrnaestogodišnjaku koji je pronašao slične sebi putem interneta, što je objašnjenje za strast prema tehnologiji, nego marketing koji govori o "mijenjanju svijeta".

Video
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustvo pacijenta – prevencija iznenadne srčane smrti
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Centar za bolesti kralježnice - PLDD i kirurgija perifernih živaca
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Dječja ortopedija – iskustvo pacijenta