POZITIVAN PRIMJER
Jedini na Balkanu osposobljava stroj koji štampa kuće
Manager.ba/biznisinfo.ba Regija 19 listopada, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Sam objekt se lije na licu mjesta, postavljanjem 3D štampača, lako se transportira, a za montažu su neophodna od 2-4 čovjeka, i traje oko tri sata.

 

S revolucionarnim razvojem modernih tehnologija u 21. stoljeću gradnja stambenih objekata od blokova ili postavljanje montažnih kuća postat će prošlost – štampanje kuća od betona postaju stvarnost u istočnoj Europi.

Nikola Rakić, rođen u Švicarskoj, svoje stečeno znanje na Fakultetu organizacionih nauka u Srbiji primijenio je na najbolji mogući način i to u Čačku u Srbiji, kreirajući mašinu koja može štampati betonske objekte za stanovanje na tri kata za nevjerojatnih 15 sati.

– Trenutno sada radimo na razvoju i unapređenju najveće CNC mašine na Balkanu, koja će funkcionirati na principima 3D štampača. Gabariti ove mašine su enormni, visine deset metara kao i širine također 10 metara i ne postoji ograničenost u dužini. Mašinama može da odštampa objekt od betona po zadatom nacrtu i posebnoj recepturi poznate kompanije koja će ispunjavati sve ISO standarde u pogledu kvaliteta smjese od koje se gradi – rekao je za agenciju RINA Rakić, jedan od idejnih tvoraca prve mašine ovakvog tipa na Balkanu.

Sam objekt se lije na licu mjesta, postavljanjem 3D štampača, lako se transportira, a za montažu su neophodna od 2-4 čovjeka, i traje oko tri sata.

– Mi sada projektiramo tu posebnu miješalicu koja će praviti inovativnu smjesu koja je sama po sebi termoizolacijskog karaktera. Mašina po našem proračunu za jednu sekundu može da izlije od 20 do 40 centimetara zida, što bi značilo da za nekih 15 sati rada 3D štampača može biti gotov objekt od 100 kvadrata sa svim unutrašnjim zidovima, a mogućnost naše mašine doseže do gradnje stambenog objekta do tri kata – kazao je Rakić.

Prve kuće 2021. u Čačku

Prve pilot kuće u Srbije biće izgrađene početkom trećeg kvartala 2021. godine u Čačku.

– Imamo podršku grada Čačka s kojim smo potpisali ugovor u septembru mjesecu ove godine za izgradnju prvih stambenih objekata veličine oko 50 m2 za socijalno najugroženije građane. Cijena izgradnje ovakvih tipova koštat će 195 eura po kvadratu – dodaje Rakić.

Objekt za stanovanje može da se odštampa u bilo kom obliku, a jedina ograničenja su da objekt ne prkosi zakonima fizike.

Produkt privatne kompanije

Podršku ovom projektu pružili su profesori s Mašinskog fakulteta koji rade na izradi softvera za projektiranje stambenih objekata, a jedna firma je zaduženu za samu automatizaciju mašine.

– Kompletan proizvod je produkt privatne kompanije. Do sada ovakav tip mašine još nigdje nije proizveden u istočnoj Europi, i sada radimo na dobivanju svih potrebnih ISO certifikata koji nam omogućavaju da se ovaj produkt može izvoziti i van granica naše zemlje, što će umnogome doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta – istakao je Nikola.

Povezani članci

1

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce