3d printeri

U Bosni i Hercegovini proizveden prvi 3D printer

Igor Marković je diplomirani inžinjer strojarskih znanosti iz Banje Luke koji je odlučio profesionalnu karijeru zasnovati u svojoj zemlji i gradu, inovativnim i ambicioznim pristupom znanosti sa znanjem koje je stekao kroz obrazovanje.

 

Magistarsku tezu na kojoj trenutno radi pretvorio je u malu kompaniju u kojoj je ove godine dizajniran, projektiran i proizveden prvi 3D štampač u regiji i Bosni i Hercegovini.

Hrvatski

Jedini na Balkanu osposobljava stroj koji štampa kuće

Sam objekt se lije na licu mjesta, postavljanjem 3D štampača, lako se transportira, a za montažu su neophodna od 2-4 čovjeka, i traje oko tri sata.

 

S revolucionarnim razvojem modernih tehnologija u 21. stoljeću gradnja stambenih objekata od blokova ili postavljanje montažnih kuća postat će prošlost – štampanje kuća od betona postaju stvarnost u istočnoj Europi.

Hrvatski

Mladi Hrvat osnovao tvrtku s 14: 'Kad su mi Ameri poslali ugovor, shvatio sam da sve moram reći tati'

Leu Greguriću tek je 17 godina, a taj je dečko, koji na jesen postaje maturant MIOC-a, već četiri godine na čelu tvrtke 3DGlobe. Iako, naravno, s obzirom na svoju dob i status učenika, na papiru nije direktor, Leo je osnivač i CEO te tvrtke, koja prodaje 3D printere i svu opremu vezanu za njih.

 

Hrvatski