KOMPANIJE
H&M otvara prvu trgovinu u BiH
Manager.ba BiH 20 veljače, 2019

H&M Hennes & Mauritz AB (H&M), švedska internacionalna kompanija za prodaju odjeće, otvorit će svoju prvu prodavnicu u Bosni i Hercegovini, u Banjoj Luci, 21. ožujka 2019. 

Prodavnica je locirana u trgovačkom centru Delta Planet, s gotovo 2.500 m2 na dvije etaže. 
 

"Sretni smo zbog našeg dolaska u Bosnu i Hercegovinu, a cijeli H&M tim se zaista raduje što će 21. ožujka dočekati naše kupce u Banjoj Luci“, rekla je Claudia Oszwald, H&M direktorica za Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Gruziju i Bosnu i Hercegovinu.

Osnivač kompanije H&M bio je Šveđanin Erling Persson (1917. - 2002.).

On je 1947. godine osnovao svoju prvu prodavaonicu odjeće u švedskom gradu Västeråsu (sjeverozapadno od Stockholma).

U početku je prodavao samo žensku odjeću, a prodavaonica se zvala "Hennes" što na švedskom znači "njeno" (ono što pripada njoj).

Godine 1968. Persson je preselio prodavaonicu u prostorije trgovine zvane "Mauritz Widforss", pa je ime kompanije promijenjeno u "Hennes&Mauritz", tj. skraćeno H&M.

Poticaj za otvaranje trgovina našao je kada je nakon II. svjetskog rata putovao u SAD gdje je bio impresioniran njihovim dućanima s velikim prometom.

Perssonov vlasnički udio u kompaniji H&M naslijedio je njegov sin Stefan Persson, čije se bogatstvo danas procjenjuje na 30 milijardi dolara.

H&M danas ima preko 2 500 trgovina i drugi je najveći prodavač odjeće u svijetu.

H&M postoji u 43 zemlje, a od 2011. godine u njoj je zaposleno oko 94.000 ljudi.

Prema podacima iz kolovoza 2012. godine postoji ukupno 2.629 trgovina H&M u svijetu.

Drugi je po veličini globalni trgovac odjećom, odmah iza španjolskog Inditexa (matično društvo ZARA).

Dizajnerski tim u tvrtki u Švedskoj upravlja koracima od proizvodnje, planiranja robe i utvrđivanja specifikacija, a proizvodnja je ustupljena 800 tvornica u Europi i Aziji.

Tagovi:
Povezani članci

1

2