UNIVERSAL BASIC INCOME
Finska vlada odustala od temeljnog dohotka, razmatra Friedmanov model
Manager.ba/liberal.hr Svijet 24 travnja, 2018

Finska vlada odlučila je da neće proširiti ograničeni pilot projekt temeljnog dohotka u koji je trenutno uključeno 2.000 nasumično odabranih nezaposlenih građana, objavio je BBC.

Oni primaju 560 eura svakog mjeseca bez ikakvih obaveza koje se od njih zahtijevaju. Plan je bio, ukoliko se pilot projekt pokaže efikasnim, da se proširi na sve građane, međutim Vlada Finske je odlučila da to neće učiniti.

Ideja temeljnog dohotka (Universal Basic Income - UBI) privukla je pažnju cijelog svijeta. Prije par godina bila je predstavljena u Švicarskoj, ali su je Švicarci odbacili na referendumu i to dvotrećinskom većinom. Mnogi su stanovnici drugih zemalja u Europi i svijetu polagali nade u Finsku, ali ni Finci neće implementirati takav model socijalnog osiguranja. Umjesto toga, finska vlada razmišlja o drugim modelima reforme sustava.

Think Thank OECD-a napravio je analizu i došao do zaključka da bi Finska trebala povećati porez na dohodak za 30% ako želi implementirati UBI na cjelokupno stanovništvo. Osim toga, to bi povećalo nejednakost u primanjima i siromaštvo na čak 14 posto.

OECD predlaže univerzalni kredit kakav je počela provoditi Velika Britanija. Riječ je o jednoj mjesečnoj isplati koja bi zamijenila nekoliko drugih socijalnih isplata. Univerzalni kredit smanjuje birokraciju i proceduru, a može smanjiti i siromaštvo.

U vladinoj agenciji Institut za socijalno osiguranje u Finskoj kažu da Vlada razmatra i model negativnog poreza na dohodak, koji je ekonomist Milton Friedman predložio u knjizi "Kapitalizam i sloboda" 1962. godine. Njegov model je sličan UBI-ju, ali stavlja naglasak na smanjivanje socijalne države i birokratskog aparata. Zaposlenima bi se određena suma odbijala od poreza, a nezaposleni bi primali tu sumu na račun. Friedman je predlagao i to da ta suma bude promjenjiva i ovisna o aktivnosti pojedinca na tržištu rada, i to na taj način da nagrađuje aktivne, što bi bio dodatni poticaj za zapošljavanje za razliku od sadašnjeg socijalnog sustava koji nagrađuje nezaposlenost, a kažnjava osobu koja s burze nađe posao.

Povezani članci

1

Najnovije vijesti
Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji