INVESTICIJE
Ekonomski div u Brčko ulaže pola milijarde KM
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 02 prosinca, 2019
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Memorandum definira međusobne obaveze Vlade i ove kompanije spremne da kroz više projekata u narednim godinama u Brčko distriktu investira 500 milijuna KM što bi omogućilo otvaranje 4.000 radnih mjesta.

 

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić najavio je da će narednog tjedna biti potpisan memorandum sa SCO grupacijom (Studen & CO Holding).

Memorandum definira međusobne obaveze Vlade i ove kompanije spremne da kroz više projekata u narednim godinama u Brčko distriktu investira 500 milijuna KM što bi omogućilo otvaranje 4.000 radnih mjesta.

Riječ je o poslovnoj inicijativi za sveobuhvatno poboljšanje poslovnog ambijenta i standarda života u Brčko distriktu i projektima ulaganja u proizvodnju hrane, slobodnu industrijsku zonu, turizam, urbani razvoj centra grada i brojne druge oblasti.

BiznisInfo podsjeća da u okviru Studen Holdinga posluju kompanije Bimal (regionalni lider u proizvodnju jestivog ulja), te Agrana-Studen grupa koja proizvodi šećer Agragold.

STUDEN Grupa je najveći investitor u prehrambenu industriju Bosne i Hercegovine, i najveći strani investitor u Brčko distrikt.

Milić je rekao Srni da je riječ o domaćoj firmi koja se dokazala veoma uspješnim poslovanjem u Brčkom i regiji i koja na ovim prostorima ima ozbiljne i dugoročne planove.

On kaže da je važno da Memorandum pretpostavlja i intenzivan javno-privatni dijalog, s ciljem stvaranja neophodnog pravnog ambijenta za sveobuhvatan razvoj Brčkog.

“Naša namjera je da kroz angažman na realizaciji ove poslovne inicijative dođemo do zakonskih rješenja koja će ubuduće omogućiti efikasno rješavanje zahtjeva svih investitora, pod jednakim uvjetima”, naveo je Milić.

On je izrazio uvjerenje da poslije ove inicijative sa SCO grupacijom uslijediti i druge poslovne inicijative.

“Pokušavam da shvatim skepticizam dijela javnosti, koji se poziva na neka druga negativna iskustva. Međutim, ogromna je razlika u odnosu na te primjere iz prošlosti”, rekao je Milić i dodao da je ohrabren odlukom Skupštine distrikta da podrži ovaj memorandum.

On je rekao da su u toku razgovori sa Europskom bankom za obnovu i razvoj o izgradnji cjevovoda duž trase obilaznice, što će omogućiti poboljšanje snabdijevanja vodom, posebno uz izvorište Plazulje, kao i u selima u istočnom i južnom dijelu distrikta.

Milić je naveo da je za očekivati da će Brčko već iduće godine, uz ove, i druge planirane projekte, biti veliko gradilište.

Memorandum će naredne sedmice u gradskoj Vijećnici potpisati gradonačelnik Brčkog i direktorom SCO grupacije Ilija Studen.

Tagovi:
Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb
VIDEO
Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta