Brčko

Vratio se iz Njemačke u Brčko i prozvodi skupocjene tepihe

Njihove proizvode možete kupiti u regiji u Lesnina centrima Slovenije, Hrvatske i Srbije pod vlastitim brendom Gold Alpaca.

 

Povratak u domovinu, nakon skoro dvadeset godina provedenih u Njemačkoj nije nimalo jednostavna odluka.

U određenoj starosnoj dobi poduzetniku dobra poslovna inicijativa, podržana stranom investicijom, samo pomogne da bi se savladao strah od neizvjesnosti, poslovnog i egzistencijalnog rizika i svega ostalog što jednog povratnika čeka.

Hrvatski

Podržan projekt vodoopskrbe Brčko vrijedan 6,5 milijuna eura

Projektom je planirana izgradnja glavnog transportnog cjevovoda (GTC) Plazulje - Potočari dugog 14 kilometara i dijela vodovodne mreže za potrebe vodoopskrbe grada, prigradskih naselja i industrijskih zona te dijela naselja u istočnom i zapadnom dijelu Brčko Distrikta.

 

Vijeće ministara BiH prihvatio je Inicijativu Ministarstva financija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj za Projekt vodosnabdijevanja Brčko, vrijedan 6,5 milijuna eura.

Hrvatski

Ekonomski div u Brčko ulaže pola milijarde KM

Memorandum definira međusobne obaveze Vlade i ove kompanije spremne da kroz više projekata u narednim godinama u Brčko distriktu investira 500 milijuna KM što bi omogućilo otvaranje 4.000 radnih mjesta.

 

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić najavio je da će narednog tjedna biti potpisan memorandum sa SCO grupacijom (Studen & CO Holding).

Memorandum definira međusobne obaveze Vlade i ove kompanije spremne da kroz više projekata u narednim godinama u Brčko distriktu investira 500 milijuna KM što bi omogućilo otvaranje 4.000 radnih mjesta.

Hrvatski

Dva bh. grada u utrci za investiciju od 40 milijuna eura

Ova posjeta je u najvećoj mjeri zasluga Petra Kuzmanovića, Dervenćanina koji živi i radi u Poljskoj, i glavna je spona između Dervente i Damagala.

Privrednik iz Poljske Bogdan Damagala boravio je nedavno u drugoj posjeti Derventi i tom prilikom razgovarao je o mogućnostima privredne suradnje s načelnikom općine Miloradom Simićem i njegovim suradnicima, te ministrom rudarstva i energetike Republike Srpske Petrom Đokićem.

Hrvatski

NATAŠA PUCAR: Kako je BIMAL postao sinonim za uspješnost?

U Bosni i Hercegovini postoje pozitivne i uspješne kompanije – i to one uspješno privatizirane. Pokazuje to i primjer kompanije BIMAL.

Velika razvojna faza ove kompanije podrazumijevala je proširenje proizvodnih i tržišnih kapaciteta, te uključivala akvizicije i investicije u široj regiji.

Konstantno ulaganje u kvalitetu, na kojoj menadžment kompanije inzistira od početka, ključ je uspjeha i pozicioniranja u vrh najtraženijih brendova ove vrste.

Hrvatski

Hepok preselio iz Mostara u Brčko

Federalna vlada prihvatila je informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju u prehrambenoj industriji u Federaciji BiH u 2017. godini s pregledom uvoza i izvoza prehrambenih proizvoda u i iz FBiH.

U informaciji je navedeno da su kapaciteti prehrambenih pogona u FBiH u 2017. godini približno slični kapacitetima prethodnih godina.

Hrvatski

Manifestacija “Njemačka u Bosni i Hercegovini” održana u Brčkom

U organizaciji predstavništva njemačke privrede u BiH i uz podršku Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH u utorak je održana manifestacija “Njemačka u Bosni i Hercegovini” u Omladinskom centru u Brčkom.

Osim bosanskohercegovačkih firmi i organizacija, ovaj događaj okupio je veliki broj njemačkih organizacija, institucija i firmi s ciljem predstavljanja njihovog angažmana i rada u BiH.

Hrvatski

Kruzer u Brčko doveo 70 turista iz Austrije i Švicarske

I ove godine Brčko posjećuju turisti koji dolaze kruzerima rijekom Savom. Jedan od njih s imenom Princeza Sisi usidrio se u brčanskoj luci sa 70 turista iz Austrije i Švicarske, a najavljen je dolazak još nekoliko.

Za razliku od dosadašnjih putovanja Dunavom i Rajnom namjera organizatora bila je ponuditi turistima nešto novo kao što je krstarenje rijekom Savom. Svidjele su im se građevine u Brčkom koje potiču iz austrougarskog perioda, a obišli su i Gradsku vijećnicu, Atik džamiju i crkvu i samostan u Tolisi.

Hrvatski

Brčanski div drastično povećao prihode

 

Brčanski div Bimal, najveći proizvođač ulja u regiji, ostvario je prošle godine poslovne prihode od čak 218 miliona maraka.

Ovo je novo veliko povećanje za čak 25 miliona KM, kada se uzme u obzir da su godinu ranije prihodi iznosili oko 193 miliona maraka.

Kompanija raste iz godine u godinu. Osim što je lider u BiH, sve više izvozi i osvaja nova tržišta.

Poslovni rashodi su iznosili oko 209 miliona maraka, od čega se na materijalne troškovo odnosilo oko 193 miliona KM.

Hrvatski