EKONOMIJA
Domaći eksperti okupljeni oko incijative „Mi to možemo“
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 05 lipnja, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Predstavnici inicijative za samoodrživost domaće proizvodnje i jačanje bh. ekonomije “Mi to možemo” prezentirali su jučer Vladi Federacije BiH akcijski plan i strateške smjernice za premašivanje ekonomske krize u BiH.

 

Akcijski plan i strateške smjernice za samoodrživost domaće proizvodnje i jačanje ekonomije BiH predstavljeni Vladi Federacije BiH

Predstavnici inicijative za samoodrživost domaće proizvodnje i jačanje bh. ekonomije “Mi to možemo” prezentirali su jučer Vladi Federacije BiH akcijski plan i strateške smjernice za premašivanje ekonomske krize u BiH.

Članovi delegacije –  koji su tijekom pandemije zajedno sa još 20-ak domaćih eksperata iz različitih oblasti, pripremili sveobuhvatan dokument za premašivanje krize – Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke, Nedim Uzunović, generalni direktor Bosnalijeka, Rusmir Hrvić, predsjednik As Holdinga i Sanel Kusturica, predsjednik Uprave Sparkasse Bank, predstavili su danas Koordinacionom odboru za stabilizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH, kratkoročni i dugoročni plan za oporavak bh. ekonomije.

U ime Vlade FBiH sastanku su prisustvovali članovi Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH kojeg čine federalni ministri Jelka Milićević, Edita Đapo, Amir Zukić i Šemsudin Dedić. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

Dokument na 90 stranica

– Ova inicijativa je pokret za razvoj domaće proizvodnje i domaćih proizvoda oko koje želimo okupiti sve zainteresirane bez obzira na političku i etničku pripadnost kako bismo radili za naše opće dobro. Pandemija je pokazala da se možemo osloniti samo na vlastite resurse i da se sve ekonomije zatvaraju. U ovom dokumentu, koji smo ponudili Vladi Federacije, na 90 strana, nalazi se i presjek našeg trenutnog ekonomskog stanja, kao i kratkoročni i dugoročni planovi  za pokretanje bh. ekonomije. Naša zemlja trenutno se nalazi u nezavidnoj poziciji. Naime, BiH uvozi tri puta više prehrambenih artikala i četiri puta više lijekova nego što ih izvozimo. Deficit lijekova iznosi 700 milijuna KM, dok se deficit prehrambenih proizvoda mjeri u milijardama KM. Takva strukturalna pozicija BiH mora se promijeniti radi samoodrživosti naše ekonomije – naglašava Bukvić.

Prema njegovim riječima dokument koji je prezentiran Vladi Federacije nudi konkretna rješenja oko toga koje industrijske sektore treba odmah ojačati kako bi se lakše prebrodila kriza pandemije.

– Ponudili smo  kratkoročne i srednjoročne mjere, koje je potrebno poduzeti kako bi BiH postigla viši nivo samoodrživosti. Potrebno je napraviti brze promjene i pokrenuti inicijative koje trebaju biti usklađene sa strateškim pravcem i razvojnim ciljevima države BiH, a ujedno je potrebno razmisliti i kako postaviti novi pravac za otporniji održivi ekonomski razvoj – pojašnjava Bukvić.

Predstavnici Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH, podržali su inicijativu „Mi to možemo“ i dogovoren je nastavak komunikacije u cilju provođenja predloženih mjera za jačanje ekonomije BiH.

Nužna veća podrška privredi

Inicijativa simboličnog naziva “Mi to možemo” okupila je ugledne stručnjake iz različitih oblasti koji su na volonterskoj osnovi pripremili ključne smjernice za premašivanje ekonomske krize u kojoj se BiH, kao i sve svjetske ekonomije, zatekle pod utjecajem pandemije. 

Inicijativa, između ostalog, ukazuje na nužnost pružanja veće podrške razvoju novih biznisa, digitalizaciji, stvaranju pretpostavki za izgradnju efikasnih proizvodnih klastera u domenu prehrambenog sektora, uključujući i podršku start-up biznisima.

Inicijativa predlaže konkretna rješenja i ukazuje na konkretnu metodologiju kako ubrzano implementirati strukturalne reforme koje će unaprijediti poziciju BiH, njen kreditni rejting, privući investicije i ubrzati njen ekonomski razvoj.

U izradu dokumenta bili su uključeni i uspješni Bosanci i Hercegovci u svijetu koji su prenijeli iskustva iz Njemačke, Singapura, Hong Konga, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Amerike….

– Ono što je važno da BiH ima potencijala koje do sada uopće nije adekvatno koristila, kao što su prirodni resursi, te ogroman ljudski potencijal: znanje iskusnih ljudi, inovativnost i energiju mladih, ali i potencijal dijaspore. Vjerujem da istrajnim radom na zajedničkom blagostanju za sve građane BiH možemo uspjeti i izrasti u stabilnu ekonomiju s dobrim izgledima za ubrzan rast – zaključio je Bukvić.

Tagovi:
Video
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb