Bil Gejts preporučuje TOP 5 naslova za praznike
manager.ba/bizlife.rs 08 prosinca, 2022

​​​​​​Ove praznične sezone, milijarder Bil Gejts vam tradicionalno poklanja listu od pet knjiga za čitanje dok se, nadamo se, pripremate za zasluženi odmor.

Gejts, pasionirani čitalac koji svake godine pročita najmanje 50 knjiga, redovno objavljuje liste najboljih knjiga koje je pročitao svake godine — zajedno sa sezonskim preporukama za knjige za odmor i čitanje na plaži.

Čini se da ove godine 67-godišnjak naginje nostalgiji: Gejtsova praznična lista za čitanje 2022, objavljena u ponedeljak na njegovom blogu, uključuje mešavinu novih izdanja i neke od njegovih omiljenih knjiga svih vremena.

Bil Gejts

To uključuje klasik naučne fantastike iz 1960-ih koji je pomogao Gejtsu da pokrene prijateljstvo iz djetinjstva sa suosnivačem Majkrosofta Polom Alenom, i knjigu o tenisu koju je Gejts prvi put pročitao 1970-ih — za koju kaže da mu je pomogla da na kraju nauči da ne bude opsjednut greškama na poslu. 

Kao poseban bonus, kaže da je kopija svakog od njegovih izbora postavljena u 100 malih besplatnih biblioteka širom svijeta.

Evo pet knjiga na Gejtsovoj listi čitanja za praznike ove godine:

“Stranger in a Strange Land”, Robert Heinlein

Ovaj klasik naučne fantastike iz 1961. zauzima posebno mjesto u Gejtsovom sjećanju.

„Upoznao sam Pola [Alena] otprilike u to vreme, i upoznali smo se pričajući o naučnoj fantastici“, napisao je Gejts o svom pokojnom prijatelju i suosnivaču Majkrosofta. “Mislio sam da sam pročitao dosta toga, ali Pol me je mnogo nadmašio”, dodao je.

„Stranac u stranoj zemlji“ — Gejtsova omiljena naučnofantastična knjiga iz mladosti, primijetio je — je priča o čovjeku kojeg su na Marsu podigli Marsovci. Mladić putuje na futurističku Zemlju, gde se bori da razumije ljudske koncepte religije i rata.

„Volim naučnu fantastiku koja pokreće vaše razmišljanje o tome šta je moguće u budućnosti“, napisao je Gejts, napominjući da je Hajnlajnova knjiga tačno predvidjela neke aspekte budućnosti u to vrijeme, uključujući „hipi kulturu“ i vodene krevete.

“Surrender”, Bono

Gejts je nazvao autobiografsku knjigu koju je ovog mjeseca izdao frontmen grupe U2 Bono „najboljim memoarima jedne rok zvijezde koju zapravo poznaje“.

Milijarder i 62-godišnji roker, čije je ime Pol Hjuson, prijatelji su više od decenije. Često rade zajedno na filantropskim misijama, podižući svijest i fondove oko zajedničkih oblasti od interesa kao što su klimatske promjene i globalno zdravlje.

Gejts je pohvalio pogled iza kulisa u knjizi kako je U2 stvorio „neke od svojih najpoznatijih pjesama” i šta je Bona i njegove kolege iz benda držalo blizu više od četiri decenije.

„Oni dijele iste vrijednosti. Sva četvorica su strastveni u borbi protiv siromaštva i nejednakosti u svijetu, a takođe su usklađeni sa očuvanjem svog integriteta kao umjetnika“, napisao je Gejts.

“Team of Rivals”, Doris Kearns Goodwin

Gejts je napisao da je bio „oduševljen“ dok je čitao ovo nefikcionalno djelo iz 2005. istoričarke Doris Kerns Gudvin, dobitnice Pulicerove nagrade.

„Tim rivala“ je hvaljena biografija Abrahama Linkolna i ljudi koji su služili u njegovom prvom kabinetu, od kojih su se neki ranije protivili Linkolnu na predsjedničkim izborima 1860. godine.

“Knjiga naglašava Linkolnovu sposobnost da pomiri suprotstavljena gledišta među svojim savjetnicima i „ima mnogo uvida o Linkolnu od kojih lideri danas mogu da nauče”, napisao je Gejts.

„U posljednje vrijeme razmišljam o ovoj knjizi jer se čini veoma relevantnom za 2022. godinu“, dodao je on. „Postoje značajne paralele između sadašnjeg trenutka i 1860-ih, kada se nacija suočavala sa nasilnom pobunom, teškim pitanjima o rasi i ideološkim podjelama između država i regiona.

“The Inner Game of Tennis”, Timothy Gallwey

Više od knjige o tome kako da poboljšate svoj “forhend”, rad iz 1974. ima za cilj da bude „vodič za mentalnu stranu vrhunskog učinka“. Gejts je prvi put pročitao knjigu prije više od četiri decenije i od tada ju je pročitao više puta, napisao je — dodajući da je i danas poklanja prijateljima jer se „njeni duboki savjeti odnose na mnoge dijelove života.

Gallvey, teniski trener, pisao je o tome kako stanje duha igrača može uticati na njihov učinak na terenu koliko i na njihove atletske sposobnosti. Gejts je rekao da su mu ti uvidi pomogli u njegovoj karijeri, posebno fokusirajući se na konstruktivnu kritiku umjesto da se zaglavi na greškama.

„Za većinu nas previše je lako skliznuti u samokritiku, što onda još više koči naše performanse. Moramo da naučimo da učimo iz svojih grešaka bez opsjednutosti njima“, napisao je Gejts.

To je lekcija koju je Gejts ranije priznao da je treba naučiti, napominjući da su ga u ranim danima Majkrosofta njegovi visoki standardi često činili intenzivnim šefom. Godine 2019, Gejts je izrazio žaljenje zbog takvog pristupa: “Nešto od toga nam je pomoglo da budemo uspješni, ali sam siguran da je nešto bilo pretjerano”.

“Mendeleyev’s Dream”, Paul Strathern

Ako posjetite Gejtsovu kancelariju u Sijetlu, vidjećete ogroman zidni displej ispunjen uzorcima svakog elemnta iz periodnog sistema elemenata.

Milijarderovo interesovanje za periodni sistem nastavlja se sa „Mendeljevljevim snom“, historijom hemije iz 2000. koju je napisao akademik po imenu Pol Stratern. Ime potiče od ruskog hemičara Dmitrija Mendeljejeva, koji je formulisao prvu verziju periodnog sistema 1869. To je „najbolja knjiga koju sam ikada pročitao o periodnom sistemu“, napisao je Gejts.

„Pored toga što je umjetničko djelo, periodni sistem me podsjeća na to kako jedno otkriće može dovesti do bezbroj drugih“, nastavio je. „Sva složenost univerzuma potiče od svojstava na tom grafikonu. Pošto razumijemo atome, možemo da pravimo čipove, i stoga možemo da pravimo softver, i stoga možemo da napravimo AI. Sve se vraća u periodni sistem.”

Najnovije vijesti
Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!