vinogradari

Hepok trenutno nije na prodaju

 

Zeraa, jedan od najvećih svjetskih investitora, uložio je značajna sredstva i rješio do tada nagomilane dugove i probleme u kojima je Hepok bio. 

 

Hepok je najveća vinarija i najveći izvoznik vina i destilata u BiH s najvećim zasadima vinove loze u zemlji. Od 2017. godine u većinskom je vlasništvu Zeraa Agriculture Investment d.o.o. Sarajevo, podružnice investicijske kompanije iz Dubaija u Bosni i Hercegovini. 

Hrvatski

Nacrt zakona o organizaciji tržišta vina "krenuo u proceduru"

Europska komisija 2019. godine postavila je rok BiH da do studenoga 2024. uskladi zakonodavstvo u oblasti vina i vinogradarstva sa EU standardima. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa uputilo je Vijeću ministara na usvajanje Nacrt zakona o organizaciji tržišta vina.

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac izjavio je kako je na definiranju i usuglašavanju predloženog teksta zakona rađeno u suradnji i punoj koordinaciji s predstavnicima nadležnih entitetskih institucija, te vinarima i vinogradarima.

 

Hrvatski

Vinari traže žurno usvajanje jedinstvenoga zakona o vinu BiH

Ako do studenoga 2024. godine Bosna i hercegovina ne donese zakon o vinu koji bi bio objedinjen za Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Brčko distrikt, proizvođačima vina neće biti dozvoljen izvoz u države Europske unije.

 

To bi kažu vinari, bila katastrofa, a najodgovorniji za situaciju u kojoj vinari na kraju mogu izgubiti i certifikate su, tvrde, političari, koji skoro 14 godina nisu usvojila ovaj zakon.

Hrvatski