ugostiteljstvo

Standard ili prestiž - Zvjezdice koje su uspostavile globalni sustav vrijednosti

Ako ste ove godine odlučili Dan zaljubljenih provesti u prestižnom restoranu s Michelinovim zvjezdicama, vjerojatno ćete se zapitati zašto vodič za ocjenjivanje elitnih ugostiteljskih objekata nosi isto ime kao kompanija koja proizvodi automobilske gume? 

 

Automobilske gume i vrhunska gastronomija nemaju baš puno zajedničkog, a ipak, za kuhare i vlasnike restorana, priznanje stoljetnog brenda Michelin guma životni je san.

Hrvatski

Hoće li konobari u restoranima morati imati diplomu ugostiteljske škole?

 

Hoće li konobari u restoranima i hotelima, kako bi obavljali ovaj posao, morati razmisliti o prekvalifikaciji, ukoliko se žele nastaviti baviti ovim poslovima?  

 

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić održao je jučer u Banjoj Luci sastanak sa direktorima i predstavnicima srednjih škola iz Republike Srpske u kojima se školuju kadrovi za ugostiteljstvo i turizam, predstavnicima Privredne komore Republike Srpske, Udruge Horeca RS i predstavnicima radnika i poslodavaca iz ove branše.

Hrvatski

O zadržavanju radne snage u ugostiteljstvu na konferenciji u Mostaru

 

"Edukacija i zadržavanje radne snage u turizmu i ugostiteljstvu" tema je konferencije koja će se održati u četvrtak, 15.06.2023. od 11 sati u prostorijama Centra za posjetitelje na Buni u Mostaru. 

 

Konferencija će okupiti predavače i paneliste koji su vodeći profesionalci u regiji iz turističko – ugostiteljskog i sektora obrazovanja te predstavnike resornih institucija s ciljem poticanja rješavanja pitanja vezanog uz nedostatak radne snage. 

Hrvatski

RS priprema novi zakon o boravišnoj taksi

Ugostiteljski radnici već duže vrijeme upozoravaju na nedostatke u evidenciji turista i prijave gostiju u Republici Srpskoj, što dovodi do nepreciznih podataka o broju posjetitelja i manjih prihoda od boravišnih taksi. Iz Ministarstva trgovine i turizma RS najavljuju novi zakon o boravišnoj taksi, ali i rigoroznije kontrole.

 

Kako za BL portal objašnjava Ministar trgovine i turizma Denis Šulić, dio problema svakako su i ugostitelji koji ili ne prijavljuju sve goste ili posluju u sivoj zoni. Zato, u suradnji s inspekcijom, najprije kreću kontrole.

Hrvatski

Radite u ugostiteljstvu i željni ste novih znanja? Prijavite se za stipendiju

Pravo apliciranja imaju i građani Bosne i Hercegovine.

 

Ambiciozni kuhari, slastičari i djelatnici u ugostiteljstvu znaju da je za titulu najboljeg potrebno mnogo rada i edukcije, uz stalno propitkivanje uvriježenih praksi te pomjeranje granica vlastitog iskustva.

Stipendije Raise the Bar namijenjene su upravo onima koji su u stalnoj potrazi za usavršavanjem i onima koji znaju da tako doprinose cijelom ugostiteljskom i turističkom sektoru.

Hrvatski

Kako je Robert De Niro izgradio poslovnu imperiju od milijardu dolara

Svi znaju da je Robert De Niro veliki glumac i režiser, ali malo ljudi zna da je on ujedno i uspješan biznismen.

De Niro je suvlasnik kompanije Nobu, koja u svom sastavu ima 39 restorana i osam luksuznih hotela na pet kontinenata.

U pripremi je gradnja još osam hotela a firma je ujedno započela s izgradnjom luksuznih stanova.

Osim toga, pripremaju i svoj prvi resort, piše BiznisInfo. 

Kompanija Nobu Hospitality planira u narednih pet godina dostići prihod od čak milijardu dolara.

Hrvatski

U Mostaru otvoren najveći design hostel u BiH

Prvi design hostel u gradu na Neretvi, koji je sa svojim kapacitetom od 70 ležajeva ujedno i najveći hostel u državi, otvoren je u nedjelju u Mostaru. 

Hostel StarMo se nalazi u samom srcu Mostara, u neposrednoj blizini UNESCO-ve zone te svih urbanih sadržaja, izvijestio je Bljesak.info. 

Ovaj hostel sa svojim unikatnim dizajnerskim interijerom predstavlja novu eru smještaja. 

Hrvatski

Evo kako će izgledati prvi europski restoran pod vodom

Arhitektonski studio Snøhetta predstavio je vizualizacije projekta podvodnog restorana u Norveškoj. U pitanju je prvi takav koncept u Europi.

Da je gastronomija danas puno više od samo dobrog okusa jela već odavno znamo, tu su i prezentacija, nespojivo sa spojivim kada su u pitanju namirnice, ali i sam interijer, odnosno pozicija restorana.

Iz arhitektonskog studija Snøhetta odlučili su na tom polju otići korak dalje i predstavili vizualizacije novog tipa restorana - onog koji će biti smješten pod vodom, djelomično.

Hrvatski