trgovina

Nedjelja i praznici za trgovce će biti neradni

Propisani su prekršaji za povredu odredbi ovog zakona, inspekcijski nadzor nad njihovim provođenjem, a kaznene odredbe su dopunjene. 

 

Vlada Federacije BiH utvrdila je, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, Nacrt zakona o unutarjoj trgovini i uputila ga u daljnju parlamentarnu proceduru. Riječ je o potpuno novom zakonskom tekstu kojim se uređuje oblast trgovine, a koji, tvrde iz Vlade, usklađen s brojnim aktima Europske unije.

Hrvatski

Trgovina vinima dosegla rekordne vrijednosti

Globalna trgovina vinom dosegnula je u 2022. godini rekordnu vrijednost zahvaljujući snažnom rastu cijena koji je nadoknadio smanjeni obujam prodaje, priopćila je Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).

 

Globalni izvoz vina porastao je lani na 37,6 milijardi eura, potaknut 15-postotnim rastom cijena, pokazalo je izvješće OIV-a.

Na izvoz vina iznimno su lani utjecali visoka inflacija i globalni problemi u opskrbnom lancu zbog kojih je pomorski prijevoz značajno usporio, istaknuli su.

Hrvatski

Simbioza marketinga i trgovine

Marketing i prodaja svakako su srodni pojmovi unutar ekonomskih aktivnosti. Tržište je suživot povoljan za oba člana simbioze marketinga i trgovine, ovih dvaju bliskih ekonomskih organizama čija dugotrajna i kvalitetna interakcija povoljno utječe na razvoj i trgovine i marketinga.

Marketing i trgovina često se spominju u odvojenom kontekstu kao dva područja ekonomije.

Hrvatski

CONFUSION DE CONFUSIONES: Prodaje se prva knjiga o trgovanju na burzi

Prva ikada napisana knjiga o trgovanju na burzi, ‘Confusion de Confusiones’ Josepha de la Vega, ide na aukciju, a njena vrijednost procijenjena je na 200.000 do 300.000 dolara.

Prema navodima aukcijske kuće Sotheby’s, postoji svega deset originalnih primjeraka ove knjige, a na prodaju daju njeno prvo izdanje, prenosi CNBC.

Inače, djelo iz 1688. godine, kroz dijalog dioničara, filozofa i trgovaca opisuje proces trgovanja na prvoj ikada otvorenoj burzi u Amsterdamu.

Hrvatski

JASMINA ĆUŠIĆ: U Mostaru otvorila trgovinu u kojoj prodaje svoje povrće i voće

Jasmina Ćušić, profesorica engleskog jezika iz Čapljine koja se bavi eko proizvodnjom povrća napokon je ostvarila svoj dugogodišnji san i otvorila radnju domaćih proizvoda u Mostaru.

“Otvaranje trgovine za mene znači logičan idući korak u poslu koji smo pokrenuli. Na pripremanje trgovine se pripremamo već pola godine i trgovina predstavlja opipljiv rezultat našeg rada proteklih mjeseci”, rekla je za Agroklub.ba Jasmina.

Jasmina kaže kako kupci u trgovini imaju priliku kupiti sezonsko povrće i voće.

Hrvatski

BiH će uskoro postati članica Svjetske trgovinske organizacije

BiH još nije članica Svjetske trgovinske organizacije, a da bi to postala potrebna je još suglasnost Brazila, Rusije i Ukrajine. U međuvremenu je dogovor s Brazilom postignut, a s Ukrajinom ostaje još finalizacija ugovora, tako da još samo Rusija ostaje kao prepreka za punopravno članstvo naše zemlje.

Informaciju da je BiH završila sve dogovore s Brazilom o članstvu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji za Klix.ba je potvrdio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Hrvatski

U prvih pet mjeseci 2018. izvoz porastao za 10,9 posto

U razdoblju između januara i maja 2018. godine izvoz Bosne i Hercegovine je iznosio četiri milijarde 779 miliona KM, što je za 10,9 posto više nego u istom razdoblju 2017. godine.

S druge strane uvoz je iznosio sedam milijardi 671 milion KM, što je za 9,6 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Vanjskotrgovinski robni deficit iznosio je dvije milijarde 892 miliona KM.

Hrvatski

Potpisan Kolektivni ugovor o pravima poslodavaca i radnika u oblasti trgovine

Predsjedavajući pregovaračkog tima Grupacije poslodavaca iz oblasti trgovine Edin Ibrahimović i predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Mersiha Ferhatović-Beširović potpisali su u Mostaru Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost trgovine u FBiH.

Hrvatski