Travnik

Kad se spoje ideja, volja i spretne ruke 

Vrlo često ljudi kupuju njene torbe, ruksake i pernice kao poklon za drage osobe, a za reciklirane torbe od jeansa postoji veliko zanimanje. 


Selvedina Bašić iz Travnika vlasnica je zanimljivog brenda koji je nazvala "Baška", a koji se bavi proizvodnjom unikatnih torbi od recikliranih materijala Anadolija.

Dugo je radila kao trgovac, a nakon rođenja trećeg djeteta odlučila je pokrenuti vlastiti biznis jer joj posao u smjenama više nije odgovarao.

Hrvatski

Elektroprivreda BiH gradi fotonaponsku elektranu kod Travnika

Očekuje se kako će ova FNE koja će biti ukupne snage 44 MW s pripadajućom trafo stanicom biti priključena na prijenosnu mrežu BiH početkom 2025. godine


Uručenjem urbanističkih dozvola za fotonaponske elektrane Gračanica 1 i 2 u Travniku je počela relaizacijaprojekta vrijednog 80 milijuna maraka, koji financira Elektroprivreda BBiH sa euraopskom bankom za obnovu i razvitak.

Planirano vrijeme izgradnje je dvije godine.

Hrvatski

Anima Knitts i Wooling vuneni proizvodi osvajaju tržište

Prekrasne priče za djecu o kapici Loonici, medvjedici Lu, ZsaZsa sovici, Coco žirafi, ovčici Meg i psu tornjaku Mr. T-ju. Sve su to bajkoviti likovi Lejle Mandžuka Smajić i njene male tvornice unikatnih kreatura Anima Knitts iz Travnika koja proizvodi ručno kreirane proizvode od čiste vune domaće ovce pramenke.

Iz ove male tvornice stiže i novost za odrasle Wooling - spužvica za piling lica koje će obradovati sve dame kojima su zdravlje i njega na prvom mjestu. 

Hrvatski

MAGISTRICA IZ TRAVNIKA: Pored redovnog posla u slobodno vrijeme izrađuje krpene lutke Adellina

Adela Dobrić iz Travnika, svoje slobodno vrijeme provodi tako što kreira i proizvodi krpene/platnene lutke – Adelline.

Uvijek je zanimljivo vidjeti da netko pored svog redovnog posla radi nešto dodatno, bilo kao hobi ili honorarni posao.

I to nije samo zbog toga što se na taj način može doći do dodatne zarade.

Ovakvi «hobiji» često ljudima omogućavaju puno više – od poznanstava do novih iskustava, a vrlo često ljude znaju odvesti ka nekim novim šansama i prilikama. 

 

Hrvatski

GALOP DIGITAL: Dijaspora je najbolji promotor investicija

Biljana Lovrinović rođena je u Travniku, a osnovnu školu do četvrtog razreda pohađala je u Docu na Lašvi.

Osnovno školovanje je nastvaila u Zagrebu i Hamburgu, a završila s gimnazijom u Eastlakeu u Ohiju.

Studirala je na Kent State univerzitetu. Kao studentica je radila za novine kao grafička dizajnerica, urednica i kreativna direktorica te freelance dizajnerica.  

Nakon završenog studija, odlučila se preseliti u Los Angeles da bi nastavila graditi karijeru u kreativnoj branši i marketingu.

Hrvatski

Biznis inkubator iz Travnika dobio prve poduzetnike

Biznis inkubator “BeeZone”u Travniku dobio je svoje prve poduzetnike, a uskoro i prva startup poduzeća.

Od ukupno 11 predstavljenih poslovnih ideja, koje su polaznici BeeZone Startup akademije razvijali tokom dva mjeseca, njih pet je prošlo u sljedeću fazu projekta, u kojoj će biti podržani u osnivanju startup poduzeća.

Biznis ideje, koje je stručno povjerenstvo ocijenilo kao najinovativnije i s najviše potencijala za uspjeh na tržištu su:

Hrvatski