tehnologije

Bill Gates otkriva 10 tehnologija koje bi mogle promjeniti svijet u 2019. godini

Po prvi puta u  svojoj 18-godišnjoj karijeri, osnivač Microsofta i bivši CEO Bill Gates zaslužan je za MIT-jev Tech Review popis za 2019. godinu.

Gates je točno predvidio porast u broju kućnih računala, grafičkog operacijskog sustava za stolna računala i internet, pa se činio kao logičan izbor za izradu ovog popisa.

MIT Technology Review svake godine radi listu, naglašavajući na koja područja ljudskog života bi tehnološki razvoj najviše mogao utjecati tijekom naredne godine.

Hrvatski

Što bismo promijenili na pametnim telefonima u 2019.?

Dobro došli u 2019. godinu, u kojoj će pametni telefoni imati još više kamera, još veće ekrane i rekordne cijene. Ili možda neće?

Već za nekoliko tjedana na CES-u u Las Vegasu imat ćemo priliku vidjeti što nam proizvođači pametnih telefona pripremaju za ovu godinu.

Sa sigurnošću možemo reći da ćemo u 2019. gledati telefone koji će još malo pomaknuti granice.

No, je li to zaista ono što korisnici žele?

Hrvatski

"Sfera" u Mostaru okupila oko 400 sudionika iz Hrvatske, Srbije i BiH

U Mostaru je danas otvorena dvodnevna konferencija "Sfera 2018: Tehnologija, materijalizacija i sistemi za krovove" na kojoj će se govoriti o tehnološkim dostignućima i inovacijama u proizvodnji sustava izrade krovova, suvremenim načinima ugradnje i montaže, osnovnim svojstvima supstanci u sustavima, sigurnosnim sustavima, recikliranim materijalima, održivom gradnjom, obnovljenim izvorima energije, energetskoj efikasnosti, te legislativama i propisima.

Hrvatski

Web stranicu ima manje od dvije trećine poduzeća u BiH

Od ukupnog broja poduzeća sa deset posto i više zaposlenih, 65,8 posto ima web stranicu, pokazali su prvi rezultati godišnjeg istraživanja Agencije za statistiku BiH o upotrebi informacijsko -komunikacijskih tehnologija (IKT-P) u poduzećima. 

Istraživanje je pokazalo da sva poduzeća koriste računare u svom poslovanju te da imaju pristup Internetu, dok 17,5 posto njih zapošljava IKT stručnjake. 

Hrvatski

Prvi leteći automobil na svijetu uskoro u prodaji

Američko-kineska kompanija Terrafugia već više od dvije godine razvija koncept prvog na svijetu letećeg automobila.

Transition je zaista automobil koji može voziti po cesti, a kada to vozač poželi, raširit će krila i – poletjeti.

Brzina leta trebala bi iznositi negdje oko 160 km/h, a najveći domet i do 650 kilometara.

Transition je spreman, kažu Kinezi, za izlazak na tržište.

Hrvatski

Njemački Gigaset proizveo jeftin pametni telefon

"GS185 - Made in Germany", pametni telefon koji je proizvela kompanija Gigaset, pojavio se na tržištu. Sa cijenom od 179 eura uređaj pripada jeftinoj srednjoj klasi Android telefona. Sastavili su ga u njemačkoj tvornici najsavremeniji industrijski roboti i nekoliko kvalificiranih radnika od komponenti uvezenih sa Dalekog Istoka. Zaposleni radnici uglavnom vrše kontrolu kvalitete i obavljaju pakiranje, a 70 posto rada je automatizirano.

Hrvatski

Student izumio “zračni jastuk” za telefone

Svi smo bar jednom u životu ispustili skupi pametni telefon. Ko ne bi u takvom trenutku poželio futrolu koja će omogućiti mekše “slijetanje”?  E, pa sada postoji.

Filip Frenzel, student mašinstva Univerziteta Elen u Njemačkoj, nakon četiri godine rada završio je futrolu za pametne telefone koja ujedno služi i kao “zračni jastuk” u slučaju pada, prenosi Tportal.

Ideja mu je pala na pamet nakon što je uspio da razbije ekran na više svojih smartfona.

Hrvatski

Znate li što je Li-Fi?

Li-Fi (Light Fidelity and Visible Light Communications) je sustav koji upravlja bežičnom komunikacijom pri velikim brzinama, a tehnologija prijenosa su žarulje kao usmjerivači signala. Podaci se svjetlom mogu prenositi puno brže nego radio valovima. Ipak, signal ima svojih mana.

Iza Li-Fi sustava stoji profesor Harald Haas sa Sveučilišta u Edinburghu koji je cijelu priču predstavio tijekom TED Talk konferencije u 2011. Haas je 2012. pokrenuo i kompaniju pureLiFi sa željom da bude globalni lider u tehnologiji komunikacije putem svjetla.

Hrvatski

Prvi put od 2007. godine zabilježen pad prodaje pametnih telefona u svijetu

Prvi put od 2007. godine, došlo je do pada prodaje pametnih telefona u svijetu, a razlog je zasićenost tržišta, prije svega u Kini.

Istraživanja pokazuju da je prodaja pametnih telefona prvi put pala 2017., a početni podaci za ovu godinu pokazuju da će doći do daljeg usporavanja.

Ekonomski analitičari tvrde da je za to zaslužno nekoliko faktora - nedostatak novina koje bi zainteresovale potrošače, duže korištenje telefona, kao i zasićenost ključnih tržišta, poput kineskog.

Hrvatski