ISTRAŽIVANJA
Web stranicu ima manje od dvije trećine poduzeća u BiH
Manager.ba/Indikator.ba BiH 08 listopada, 2018
unsplash.com
Izvor fotografije:
unsplash.com

Od ukupnog broja poduzeća sa deset posto i više zaposlenih, 65,8 posto ima web stranicu, pokazali su prvi rezultati godišnjeg istraživanja Agencije za statistiku BiH o upotrebi informacijsko -komunikacijskih tehnologija (IKT-P) u poduzećima. 

Istraživanje je pokazalo da sva poduzeća koriste računare u svom poslovanju te da imaju pristup Internetu, dok 17,5 posto njih zapošljava IKT stručnjake. 

Procenat zaposlenih koji koriste računare s pristupom internetu u poslovne svrhe iznosi 38 posto, dok 23,4 posto poduzeća omogućava zaposlenim da koriste mobilne uređaje za pristup internetu. 

Prema istraživanju, 22,5 posto kompanija plaća oglašavanje na internetu, dok cloud computing usluge kupuje njih 8,4 posto. 

Kada je riječ o e-trgovini 20,7 posto poduzeća primalo je narudžbe za proizvode ili usluge putem web stranice ili mobilnih aplikacija (isključujući e-poštu) tijekom 2017. godine. 

Pokazatelji o e-trgovini i cloud computingu bilježe poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu kada su iznosili 15,8 posto, odnosno 5,1 posto. 

Svako peto poduzeće organiziralo je trening za poboljšanje IKT vještina za zaposlene.