regija

Projekt „100 NAJVEĆIH“ sa radom počeo i u Srbiji

Poslovne novine su tijekom 47 godina postojanja prepoznale važnost promocije kompanija koje svojim djelovanjem i vrhunskim rezultatima doprinose stvaranju povoljnije poslovne klime i utječu na kreiranje pozitivnog mišljenja domaće i svjetske javnosti o privredi jedne zemlje.

Projekt "100 najvećih" već 32 godine afirmira razvoj bosanskohercegovačke privrede i bolji poslovni ambijent, a postao je prepoznatljiv i van granica naše države.

Hrvatski

Osnovne namirnice najjeftinije u okruženju

Redovita tema u BiH su poskupljenja, a ona, kada je hrana u pitanju, spadaju u sam vrh tema.

Imamo taj fenomen da su se cijene povećale, a plaće ostale iste u odnosu na razdoblje od prije 15 do 20 godina. To stvara problem potrošačima. Međutim, ima i nekih pozitivnih stvari.

Primjerice, uzimamo često primjere onih razvikanih proizvoda pa se tako pronađe mlijeko koje je dosegnulo cijenu od dvije marke.

Hrvatski

Otvoren kanal za internet trgovinu prema Srbiji i Crnoj Gori

Hrvatska pošta Mostar osluškujući potrebe svojih korisnika uvela je novu međunarodnu uslugu kako bi odgovorila potrebama i zahtjevima tržišta - PostPak uslugu.

Usluga je prvenstveno namijenjena Internet trgovcima, odnosno svima onima koji žele prodavati svoju robu putem interneta na regionalnom tržištu.

Na ovaj način BH poduzetnicima otvoren je novi distribucijski kanal prema tržištu Srbije i Crne Gore odnosno približno 8 milijuna stanovnika.

Hrvatski

Ovo su plaće predsjednika država u regiji

Predsjednik Slovenije Borut Pahor ima najveću mjesečnu zaradu među kolegama iz regije, dok najmanju prima njegov kolega iz Srbije Aleksandar Vučić.

Zarada predsjednika Slovenije na mjesečnom nivou, kako se navodi u njegovom imovinskom kartonu, iznosi 3.322 eura.

S druge strane, njegov srpski kolega Aleksandar Vučić mjesečno prihoduje čak tri puta manje.

Vučić u ime obavljanja funkcije šefa države na mjesečnom nivou zarađuje 1.083 eura, što je najmanja predsjednička plata u regiji. 

 

Hrvatski

Izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo treba početi iduće godine

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas u Ankari da bi izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo trebalo da počne sljedeće godine.

“Dogovorili smo da sljedeće godine moramo imati završenu dokumentaciju, završen model finansiranja i početak izgradnje”, rekla je Mihajlovićeva.

Hrvatski

Ovo je lista najvrjednijih kompanija u regiji

Najvrjednije kompanije iz regije dolaze iz Hrvatske i Rumunjske, a najveći profit ostvarile su tvrtke iz Srbije, a BH Telecom je najvrjednija kompanija u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska kompanija Ina – industrija nafte najvrjednija je kompanija u regiji već drugu godinu zaredom. Prema izvještaju Seenews Top 100 2017, Ina je vrijedna 3,837 milijardi eura piše Al Jazeera Balkans.

Na drugom mjestu nalazi se rumunjski OMV Petrom SA, vrijedan 3,2 milijarde eura.

Hrvatski

Hard Rock Hoteli uskoro u Hrvatskoj, zanima ih i ostatak regije

Kompanija Hard Rock International, u čijem sastavu uz globalno poznati brend Hard Rock Cafe posluje i lanac hotela Hard Rock Hotel, zainteresirana je za otvaranje hotela u susjednoj Hrvatskoj, a trenutačno intenzivno razmatraju nekoliko destinacija, potvrdio je za Poslovni dnevnik Josh Littman, potpredsjednik razvoja HRI zadužen za tržišta Europe, Bliskog istoka i Afrike. 

Hrvatski

Uspostavom burze el. energije mogli bi preuzeti ulogu regionalnog lidera

Osnivanjem državne burze za električnu energiju BiH bi mogla preuzeti ulogu regionalnog lidera kao i povećati transparentnost prodaje viškova energije.

Prema riječima Mirsada Šabanovića iz ASA Energije, ovakva burza bi mogla biti uspješna samo u slučaju da se sve tri elektroprivrede u BiH slože da im je to u interesu i da će na burzi prodavati najmanje 5 posto svojih količina energije. Kada bi se to dogodilo mišljenja je da bi bh. burza mogla preuzeti uslogu regionalnog lidera.

''Nažalost, nisam optimista da bi to toga moglo doći'', naveo je on.

Hrvatski