POVEZNICE
Izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo treba početi iduće godine
Manager.ba/Biznis info Regija 09 svibnja, 2018

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas u Ankari da bi izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo trebalo da počne sljedeće godine.

“Dogovorili smo da sljedeće godine moramo imati završenu dokumentaciju, završen model finansiranja i početak izgradnje”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je najavila da će Srbiju sljedeće sedmice posjetiti delegacija turske građevinske kompanije “Tašjapi”, s kojom je juče u Istanbulu potpisala Memorandum o saradnji na izradi tehničkih i finansijskih prijedloga nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji.

“Memorandum koji je potpisan sa jednom od najboljih turskih kompanija u oblasti infrastrukture krenućemo da realizujemo već sljedeće nedjelje”, navela je Mihajlovićeva.

Prema njenim riječima, cilj posjete delegacije te kompanije je da se ubrza gradnja obje dionice autoputa Beograd-Sarajevo u Srbiji – od Kuzmina do Sremske Rače i od Požege do Kotromana.

Ona je navela da je cilj posjete i da se ubrza rad na projektima rehabilitacije regionalnih puteva Novi Pazar-Tutin i Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar.

Mihajlovićeva je istakla da će turska kompanija, dodatno, sa kolegama iz Srbije raditi na modelima finansiranja dvije rute autoputa između Beograda i Sarajeva.

“Ovo nije pitanje samo Srbije i Turske, ovo je zaista regionalno pitanje, pitanje odnosa Srbije i BiH”, rekla je Mihajlovićeva za Tanjug.

Ona smatra da je Srbija “politički najstabilnija zemlja u regionu” koja, zahvaljujući političkim odnosima ne samo sa Turskom, nego i Kinom i Rusijom, može da predvodi sve infrastrukturne projekte.

Povezani članci

1

2

Video
ASA BOLNICA
ASA Bolnica Sarajevo, februar 2024
MIRO RAGUŽ
Umjesto građevinskog inženjera postao pionir grafičkog dizajna
RASIM MEMAGIĆ, ALMA RAS D.O.O.
Brend iz Olova koji je krenuo u svijet