radna snaga

Japan potiče upošljavanje radnika starijih i od 70 godina

"Razumijeti ono što ih motivira na poslu, investirati u razvoj njihovih vještina te im iskazati poštovanje i koristiti njihove prednosti".

 

Diljem svijeta do 2030. bit će 150 milijuna radnika koji imaju 50 i više godina. Japan je jedna od država koja ima problem visoke starosne dobi radnika.

Procjenjuje se kako će u ovoj zemlji 40% radnika do 2030. imati 50 i više godina. Skoro polovina japanskih tvrtki su prošle godine imale radnike koji imaju 70 godina ili više od toga.

Hrvatski

Industrijske tvrtke sve više angažiraju žene, oglasi se puštaju putem razglasa na džamijama

 

Turske industrijske tvrtke u nastojanju da pronađu radnu snagu koja im kronično nedostaje, okreću se ženama da popune prazna radna mjesta. Pojasnio je to u turskim medijima predsjednik Industrijske komore Ankare (ASO) Seyit Ardıç, dodajući da samo u organiziranoj industrijskoj zoni tvrtke traže oko 4.000 kvalificiranih radnika koje će odmah zaposliti.

“Neke tvrtke čak pokušavaju pronaći radnike najavama putem razglasa u džamijama. To se događa u vrijeme kada raste broj nezaposlenih visoko obrazovanih ljudi.

Hrvatski

O zadržavanju radne snage u ugostiteljstvu na konferenciji u Mostaru

 

"Edukacija i zadržavanje radne snage u turizmu i ugostiteljstvu" tema je konferencije koja će se održati u četvrtak, 15.06.2023. od 11 sati u prostorijama Centra za posjetitelje na Buni u Mostaru. 

 

Konferencija će okupiti predavače i paneliste koji su vodeći profesionalci u regiji iz turističko – ugostiteljskog i sektora obrazovanja te predstavnike resornih institucija s ciljem poticanja rješavanja pitanja vezanog uz nedostatak radne snage. 

Hrvatski

Njemačka više nije zemlja inženjera?

 

Nestašica kvalificiranih radnika postala je normalno stanje. Može li doseljavanje ljudi iz inozemstva popuniti tu prazninu?


Bilo da je riječ o energetici i elektrotehnici, informatici, tehnologiji strojeva i vozila, niskogradnji ili građevinskoj tehnologiji - svatko tko traži posao inženjera u Njemačkoj ima sve veći izbor. U četvrtom kvartalu 2021. bilo je 387 slobodnih radnih mjesta, a 100 kandidata. Godinu kasnije bilo je već 471 radno mjesto na 100 kandidata. To je povećanje od skoro 22 posto.

Hrvatski

Traži se sjednica Parlamenta FBiH o "uvozu radne snage"

Udruga poslodavaca u Federaciji BiH upozorila je institucije izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama, posebno u FBiH, na alarmantnu situaciju na tržištu radne snage, sve snažniji trend odlazaka kvalificiranih radnika i kompletnih obitelji iz BiH te složene i dugotrajne administrativne procedure vezane za uvoz nedostajuće radne snage.

 

Ističu kako svakodnevno iz kompanija, članica Udruge, dobijaju informacije o odlasku kvalificiranih radnika, što u konačnici dovodi do usporavanja ili potpunog kolapsa radnih procesa.

Hrvatski

Počela anketa o radnoj snazi u BiH

Na području cijele BiH od danas do 22. travnja provodi se trinaesta anketa o radnoj snazi, priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Agencija za statistiku BiH, u suradnji sa entitetskim zavodima za statistiku, realizirati će anketu na reprezentativnom uzorku od 10.647 slučajno odabranih domaćinstava, od čega 5.969 iz Federacije BiH, 3.613 iz Republike Srpske i 1.065 iz Brčko distrikta. 

Hrvatski

Školujemo djecu za gospodarstvo, a ne za zavode za zapošljavanje

Gospodarska komora Grada Mostara i Ministarstvo obrazovanja HNŽ-a organizirali su u Mostaru sastanak Vijeća za stručno obrazovanje i obuku koji je prema riječima resornog ministra Rašida Hadžovića bio posvećen srednjem stručnom obrazovanju, s ciljem prepoznavanja mogućnosti zapošljavanja i obrazovanja preko VET škola, odnosno srednjih stručnih škola, od strane djece i roditelja.

Hrvatski

POČELA BITKA ZA SEZONCE: U 2018. uvest će se najviše radnika

Nedostatak kvalitetnih radnika problem je koji već dugi niz godina muči poslodavce u turizmu i ugostiteljstvu.

Potraga za sezoncima krenula je već sada, u siječnju jer ni povećane kvote za uvoz radnika iz iznozemstva ni čak 187 tisuća trenutačno nezaposlenih građana nisu garancija da će ovo ljeto biti dovoljno radnika za sezonu, piše N1.

Hrvatski