PROBLEM DRŽAVA S VISOKIM DOHOTKOM
Japan potiče upošljavanje radnika starijih i od 70 godina
Manager Svijet 21 studenog, 2023

"Razumijeti ono što ih motivira na poslu, investirati u razvoj njihovih vještina te im iskazati poštovanje i koristiti njihove prednosti".

 

Diljem svijeta do 2030. bit će 150 milijuna radnika koji imaju 50 i više godina. Japan je jedna od država koja ima problem visoke starosne dobi radnika.

Procjenjuje se kako će u ovoj zemlji 40% radnika do 2030. imati 50 i više godina. Skoro polovina japanskih tvrtki su prošle godine imale radnike koji imaju 70 godina ili više od toga.

Japan nije jedina država s visokim dohotkom koji ima ovaj problem. U državama s visokim dohotkom je najbrže starenje radne snage. U Italiji i Njemačkoj će 30% radne snage do 2030. imati 55 i više godina. U zemljama G7 jedan od četiri radnika imat će 55 i više godina, podaci su američke konzultantske kuće Bain & Company.

Prema njihovom istraživanju u kojemu je sudjelovalo 40.000 radnika iz 19 država, stariji radnici su više lojalni svojim kompanijama te su više zadovoljni poslom nego njihove mlađe kolege. Međutim, kompanije ne investiraju dovoljno u starije radnike.

Istraživanjem su utvrđena tri načina kojim kompanije mogu zadržati starije radnike, a to su razumijeti ono što ih motivira na poslu, investirati u razvoj njihovih vještina te im iskazati poštovanje i koristiti njihove prednosti.


Klix | Manager.ba

Povezani članci

1

2

Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
Savjeti