privreda

Realni rast BDP-a u prvom kvartalu dva posto

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti kvartal 2017. iznosio je dva posto.

Agencija za statistiku BiH je objavila da sezonski podešena serija podataka pokazuje rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine od jedan posto u odnosu na prethodni kvartal.

Hrvatski

Unis Ginex dijeli 5 miliona KM dividende

Skupština kompanije Unis Ginex Goražde donijela je 29. juna odluku o isplati dividende iz dijela neraspoređene dobiti iz 2017, 2016, 2015 i 2014. godine u iznosu od 5.000.171 KM, odnosno 31,34 KM po dionici, piše BiznisInfo.

Pravo na dividendu imaju dioničari koji su bili na listi dioničara na dan donošenja odluke.  

Većinski vlasnik Unis Ginexa je Vlada Federacije BiH.

Kako smo ranije pisali, Unis Ginex, jedan od lidera bh. namjenske industrije, imao je lani poslovne prihode od oko 40 miliona KM, od čega je 31,6 miliona KM od izvoza.

Hrvatski

Osam trenutno najboljih grana industrije za pokretanje biznisa

Posao poduzetnika nije za svakoga. Potrebno je dosta odricanja i danonoćnog rada kako bi se određeni biznis podigao od temelja i kasnije održavao. Međutim, ako imate poduzetnički duh i razmišljate o pokretanju vlastitog biznisa, ali niste se još odlučili u kojoj grani industrije želite da se okušate, ovih osam sektora je trenutno najperspektivnije.

Hrvatski

Češka ekonomija raste, poslodavci dižu plaće

Češka ima najnižu nezaposlenost među zemljama EU i manjak radne snage tjera poslodavce na povećanja plaća i bonusa radnicima.

Kako kaže Džozef Stredula, šef krovnog sindikata, taj trend će se nastaviti i u sljedećim godinama, s obzirom na to da su plate još znatno manje nego u zemljama zapadne Evrope.

“U srednjem roku, u sljedeće tri-četiri godine, možemo da očekujemo realni rast plata od tri do pet posto godišnje”, kaže Stredula.

Hrvatski

Vlasti očekuju da će stopa rasta BDP-a u ovoj godini iznosti 3,2 posto

U 2018. godini referentne međunarodne institucije nagovještavaju nastavak trenda pozitivnih ekonomskih prilika, kako u svijetu, tako i u neposrednom eksternom okruženju kada je riječ o Bosni i Hercegovini. Ovaj nastavak povoljnog eksternog ambijenta uz pojačan doprinos internih dinamika bi trebao rezultirati dodatnim jačanjem ekonomskog rasta u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski

FIA predstavila pregled financijskog poslovanja: Rast broja kompanija, imovine i prihoda u FBiH

Finansijsko-informatička agencija FBiH - FIA danas je prezentirala pokazatelje finansijskog poslovanja, uporedne preglede podataka na nivou Federacije BiH, po kantonima i privrednim granama osnovu podataka iz Registra finansijskih izvještaja za 2017. godinu.

Hrvatski

Zeničko-dobojski kanton zadržao lidersku poziciju u izvozu

Vlada Zeničko-dobojskog kantona nastoji da kroz set zakonskih mjera i poticaja stvori što povoljniji ambijent za privređivanje i investiranje, a privreda Zeničko-dobojskog kantona je kičma razvoja privrede Bosne i Hercegovine, kazao je između ostalog Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona na “14.  Međunarodnom sajmu privrede Tešanj 2018”, prenio je ZOS radio.

Hrvatski