EXCLUSIVE CHANGE
Kako su inovacije u poslovanju doprinijele dominaciji na tržištu
Manager.ba/Poslovne novine BiH 17 svibnja, 2018

Nekada turistička agencija a danas prepoznatljiva finansijska kuća sa skoro pola miliona klijenata u BiH i prometom većim od stotinu miliona KM, Exclusive Change nastavlja dominantan rast i jača mrežu poslovnica širom regiona u oblasti pružanja finansijskih usluga fizičkim licima.

U grani u kojoj posluje Exclusive Change je postala uspješna i prepoznatljiva kompanija, koja iz godine u godinu raste. Otvaranje dvije nove poslovnice u Sarajevu ove, a u sljedeće dvije godine još pet poslovnica, planovi su kada se radi o širenju tržišta. Iz kompanije naglašavaju da je izgradnja novih tržnih centara s kojima bi htjeli izgraditi čvrste strategijske poslovne odnose od izuzetne važnosti.

Osnovana 1990. godine u Mađarskoj, pod nazivom Exclusive Tours Kft, nakon liberalizacije deviznog zakona širi djelatnost i na mjenjačko poslovanje i tako među prvima počinje mijenjati valute u mađarske forinte. U kratkom razdoblju na kursne liste postavila je i neke istočnoevropske valute koje banke tada nisu otkupljivale. Godine 1995. se strateškom odlukom mjenjačko poslovanje odvaja od turističke agencije te je tako osnovana kompanija kakvu danas znamo – Exclusive Change Kft. Širenje djelatnosti podstaklo je izgradnju mreže poslovnica po cijeloj državi.

Nije bilo potrebno mnogo vremena da glavni osnivač kompanije Gyula Madarasz prepozna činjenicu da budućnost nove kompanije leži u lociranju poslovnica po tržnim centrima i supermarketima, koji su u tom periodu brzim tempom otvarani širom Mađarske. Tri godine nakon toga, kompanija uvodi novu uslugu – transfer novca, preko Western Uniona, najpoznatije svjetske kompanije u tome poslu. Uspjeh je uslijedio ubrzo nakon toga. Već 2000. godine Exclusive Change je postao vodeća kompanija u mjenjačkom poslovanju, prvo u Budimpešti, a zatim i širom Mađarske.

Ključni potez: Otvaranje novih poslovnica

Odluke koje su najviše doprinijele razvoju i stvaranju današnje kompanije vežu se za 2001. godinu kada je Uprava mađarske kompanije odlučila proširiti svoje usluge i na druge države. Te godine kompanija je osnovana u Hrvatskoj. Nakon toga uslijedilo je širenje poslovanja na Srbiju u 2008. godini, te na Bosnu i Hercegovinu 2012. godine. Nove poslovnice Exclusive Change d.o.o. urodile su plodom za kratko vrijeme, iako u kompaniji smatraju da je to bio izuzetno rizičan potez. Danas u Bosni i Hercegovini zapošljavaju 35 ljudi u 14 poslovnica smještenih u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici, Banjoj Luci, Brčkom i Gračanici, a rezultati iz 2017. pokazuju  rast od devet posto veći nego u 2016. godini. Naglašavaju da će se već u narednih nekoliko mjeseci ovaj broj povećati. Exclusive Change je osim u BiH lider i u susjednim državama: u Mađarskoj poseduju 310 poslovnica, u Hrvatskoj 67, u Srbiji 21, a prva poslovnica je 2017. otvorena i u  Austriji.

Za brzi rast kompanije u velikoj mjeri su zaslužne i inovacije u poslovanju. Rukovodstvo Exclusive Changea prepoznalo je da, pored mjenjačkog poslovanja, uspješna budućnost leži i u vođenju novih usluga poput prodaje koncertnih karata preko sistema Kupikartu.ba, te prodaje elektronskih prepaid dopuna za sve mrežne operatere u BiH. Jedini su u BiH koji pružaju uslugu povrata PDV-a u saradnji sa kompanijom Global Blue.

Birokratija usporava procese

Različite regulative i propisi,  pravna nesigurnost i poteškoće pri otvaranju novih poslovnica u velikoj mjeri otežavaju poslovanje ove kompanije. Problem je, kako kažu, što prema zakonskim propisima mogu otkupiti samo valute koje otkupljuje matična banka, te na ovom području također čekaju liberalizaciju. U EU mjenjačnice mogu otkupiti bilo koje valute za koje smatraju da su važne i na taj način proširiti svoje usluge i zadovoljiti zahtjeve klijenata.

Druga po važnosti djelatnost je usluga transfera novca preko Western Uniona, kojom se Exclusive Change trenutno ne može baviti u BiH, što je dodatni problem.

Još jedan od problema s kojim se Exclusive Change susreće je i nemogućnost plaćanja računa komunalnih usluga, dugova po kreditu, školarine itd. na šalterima mjenjačnice. Iz kompanije navode da rade na tome da postignu promjene u liberalizaciji zakonskih i drugih regulativa kako bi se stvorili uvjeti za poboljšanje poslovanja.

Pozitivan razvoj poslovanja i nova zapošljavanja

Iz kompanije navode kako su izuzetno zadovoljni sa poslovanjem u BiH. Usprkos svim izazovima na bh. tržištu, pokazatelji uspješnosti su u konstantnom porastu. Pozitivan razvoj poslovanja se očekuje u narednom periodu, kao i uvođenje novih valuta i nova zapošljavanja.

Exclusive Change nastoji pružiti svojim klijentima spektar usluga na jednom mjestu. Upravo bi iz tog razloga bilo poželjno postići liberalizaciju zakonskih i drugih regulativa kako bi se stvorili povoljniji uvjeti za poslovanje u BiH.

Kako ističu menadžment i vlasnici kompanije su otvoreni za konsultacije sa Centralnom bankom BiH i drugim nadležnim institucijama i rado bi s njima podijelili svoja 28-godišnja stručna iskustva.

Video
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje