Prevent

Ruksak iz Bužima na leđima francuskih vojnika

Grad Bužim iako je mala sredina, jedan je od lidera u domenu tekstilne industrije u FBiH, pri čemu se posebno izdvaja proizvodnja ruksaka koji su stigli čak i do francuske vojske.

 

Spretne ruke krojača iz Preventa u Bužimu šiju ruksake koji su službeno usvojeni kao radni i terenski ruksaci francuske vojske.

Hrvatski

Prevent iz Žepča smanjio automotiv program, sada proizvode kofere, presvlake za gejmerske stolice..

Trenutno rade samo presvlake za rukohvate u automobilima za VW i Land Rover, ali je portfolio svojih klijenata povećala u drugim segmentima tako da danas, pored Volkswagena i Land Rovera, proizvode presvlake za kancelarijske i „gejmerske“ stolice za njemačku firmu Interstuhl, putne kofere za talijanski kompaniju Bric’s, dječje ležaljke i sjedalice za njemačku kompaniju Hofbrucker, sjedalice i naslone za baštenski namještaj za jednog od najvećih proizvođače – nizozemsku kompaniju Keter, te presvlake za traktorska sjedala za kompaniju Gramer u čijem portfoliju je i poznati brand trak

Hrvatski

Brodogradilište u vlasništvu bh. grupacije među prvima u svijetu proizvelo električnu jedrilicu

Donadini napominje da investitora i potencijalnih kupaca u ovome trenutku ne nedostaje unatoč činjenici što je proces prodaje otežan zbog trenutne globalne zdravstvene krize koja komplicira putovanja i komunikaciju s klijentima.

 

Proizvođač višestruko nagrađivanih jedrilica Salona, AD Brodovi, među prvima u svijetu započeo je s ugradnjom električnog motora u plovila proizvedena u ovom solinskom brodogradilištu. Prvi električni motor ugrađen je u Salonu 380 koju su isporučili u srpnju/julu ove godine.

Hrvatski

Bh. kompanija iz otpada gotove kože proizvodi putne i modne torbe

Iako je u zapadnoeuropskim gradovima odavno poznato da otpad nije smeće nego vrijedna sirovina i da se razvrstvanjem otpada čuva okoliš, u BiH svijest o tome je tek u povojima.

Domaćinstva i velike kompanije u BiH se polako počinju okretati značaju reciklaže i očuvanja okoliša pa svoje poslovanje i svakodnevni život okreću u tom smjeru.

Hrvatski

Ambasadorica SAD u BiH posjetila ASA Prevent grupaciju

Ambasadorica SAD-a u Bosni i Hercegovini Nj.E. Maureen E. Cormack, posjetila je sjedište ASA Prevent grupacije u Sarajevu gdje se sastala s predstavnicima menadžmenta ove Grupacije.

Ambasadorica je imala priliku saznati više o historiji i globalnom prisustvu Grupacije, srednjoročnim razvojnim planovima, te razgovarati o novim investicijama.

Hrvatski

‘Ginex’ i ‘Prevent’ lideri zapošljavanja u Goraždu

 

U 2017. godini ostvareni su rekordni rezultati u oblasti zapošljavanja u Bosansko-podrinjskom kantonu, a najviše novih radnika primili su „Ginex“ i „Prevent“.

Oko 1.200 osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje zaposleno je u 2017. godini što je najuspješniji rezultat ostvaren u zapošljavanju na području ovog kantona od 2010.godine.

Najveći broj osoba u prošloj godini zaposlile su firme „Ginex“ (133) i „Prevent“ (119) iz Goražda.

Hrvatski

U BiH se prave dijelovi za automobile, kruzere, jahte, avione…

U Bosni i Hercegovini proizvode se dijelovi za skoro sva prijevozna sredstva: automobile, kruzere, luksuzne jahte, pa čak i avione.

Automobili 

Najviše dijelova radi se za autoindustriju i tu je angažovan čitav niz kompanija. Uglavnom je riječ o dijelovima od plastike, kože ili metala koji se rade u fabrikama širom BiH. Najveći izvoznik je Prevent grupacija.

Hrvatski

Prevent Fabrics proizvodi za brend Samsonite

Prevent Fabrics Visoko je u proteklom periodu značajno proširio proizvodni portfolio te ostvario nova tržišta i kupce.

"Koristeći znanja i tehnologije koje Prevent grupacija ima te industrije u kojima posluje, uspostavili smo nove linije u proizvodnji, pa danas osim za potrebe Grupacije, proizvodimo tekstil za neke od vodećih kompanija u oblasti automobilske industrije", izjavila je Aida Ganić, direktorica ove kompanije.

Hrvatski

Prevent preuzeo vodeću livnicu u Evropi

Bosanskohercegovački porodični konglomerat Hastor putem vlastite Prevent grupe u januaru ove godine kupio je jednu od vodećih livnica u Evropi, njemačku kompaniju Neue Halberg - Guss GmbH. Njeno sjedište je u Saarbrückenu a pogoni sa oko 3.000 zaposlenih u Leipzigu i Južnoj Africi. Kupljena kompanija ostvaruje prodaju od oko 480 miliona euro godišnje. Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ne navodi vrijednost ove transakcije koja je u Njemačkoj izazvala svojevrsni bum a jedan od razloga je da to ne ide u prilog automobilskom divu Volkswagen. 

Hrvatski